header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Henk Badings

 

 
    
 

Badings, Henk

(voluit: Hendrik Herman; Bandoeng 1907 - Maarheeze 1987)

Nederlands componist. Badings studeerde geologie in Delft en deed in 1931 cum laude zijn ingenieursexamen. Daarna studeerde hij enige tijd compositie bij Willem Pijper, en koos al spoedig voor een muzikale loopbaan. Vanaf 1934 was hij leraar compositie aan het conservatorium te Rotterdam en het Muzieklyceum te Amsterdam. In 1941 werd hij directeur van het conservatorium te Den Haag. Na 1945 wijdde hij zich geheel aan het componeren.

Badings schreef in een gematigd modern idioom een zeer groot oeuvre, dat alle denkbare klassieke genres omvat: muziek voor het eenendertigtoonsorgel, muziek voor beiaard, de radiofonische opera (d.w.z. een opera die het geheel zonder beeld en zonder theater kan stellen) Orestes (1954), waarmee hij internationale bewondering afdwong (Prix Italia), elektronische muziek (het ballet KaÔn en Abel, 1956), opera's, toneelmuziek, filmmuziek, koorwerken, oratoria (Apocalyps, 1948), liederen, kamermuziek, pianomuziek, blaasmuziek en orkestwerken (concerten, symfonieŽn, ouvertures, enz.).

Daarnaast schreef hij enkele boeken over muziek, waaronder De hedendaagse Nederlandsche muziek (1936), Tonaliteitsproblemen in de hedendaagse muziek (1951) en Elektronische muziek (1958).
 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009