header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Henry Purcell
 

 
   
Klik op de radio
voor een fragment 


Purcell, Henry

(Londen 1659 - Londen 1695)

Engels componist. Purcell werd geboren in het laatste jaar van Cromwells bewind. Terwijl de puriteinen principieel de ontwikkeling van de kerkmuziek hadden tegengehouden, stimuleerde Karel II na de restauratie in 1660, in navolging van het Franse hof, juist de ontplooiing van de muziek in de Kerk en aan het hof. Op beide terreinen heeft Purcell verschillende officiŽle functies bekleed.

Hij kreeg zijn muzikale vorming als koorknaap aan de Chapel Royal. Verder ontving hij compositielessen van John Blow. Vanaf 1673 was hij in dienst van het hof, achtereenvolgens als assistent-opzichter van de koninklijke muziekinstrumenten, kopiist van orgelmuziek en `componist voor de violen' van Karel II. In 1679 werd hij organist aan Westminster Abbey. In 1682 volgde zijn aanstelling als een van de drie hoforganisten van de Chapel Royal en in 1683 werd hij belast met het toezicht op de toets- en blaasinstrumenten van het hof. Jacobus II stelde hem in 1685 aan als hofklavecinist, een functie die hij ook onder de regering van Willem en Mary bleef bekleden.

Purcells eerste belangrijke werken dateren van ca. 1680: een aantal drie-, vier- en vijfstemmige fantasieŽn voor strijkinstrumenten, overwegend polyfoon geschreven. Moderner van stijl zijn de triosonates uit 1683, voor twee violen en basso continuo.

Als kerkcomponist schreef Purcell vooral anthems (Engelstalige koorwerken voor de protestantse dienst). Een van de beroemdste is My heart is inditing voor vierstemmig strijkorkest, koor en solisten, gecomponeerd voor de kroning van Jacobus II (1685). Voor kerkelijke en koninklijke hoogtijdagen schreef hij een aantal oden en cantates.

Ook heeft Purcell zich op het gebied van de opera bewogen. Een deel van zijn toneelmuziek wordt wel gekarakteriseerd als halfopera - niet geheel gezongen, maar wel met een grote muzikale inbreng. Hiertoe behoren o.m. King Arthur (1691), The fairy queen (1692, naar Shakespeares A midsummer night's dream) , The Indian queen en The tempest (beide uit 1695). Zijn enige echte opera, Dido and Aeneas (1689), schreef hij voor een meisjeskostschool, vandaar waarschijnlijk de kleine bezetting: drie handelende personen, koor en strijkorkest. Het libretto is van Nahum Tate, die een episode uit Vergilius' Aeneis bewerkte. Vooral de laatste aria van Dido - When I am laid in earth - geschreven als een chaconne, is bijzonder aangrijpend.

In 1694 verzorgde Purcell de twaalfde editie van de Introduction to the skill of musick (1654) van John Playford (1623-1686). Aan Purcells veranderingen en toevoegingen kan men de wijziging in de muziektheoretische inzichten van de 17e eeuw aflezen.

Van zijn overige composities zijn nog te noemen: de catches (canons voor drie of vier stemmen op speelse teksten), suites voor klavecimbel en enkele orgelstukken. Purcell ligt in Westminster Abbey begraven.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009