header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Hobo

 

 
   


 


Hoboachtige instrumenten bestaan al enkele duizenden jaren. Tegen het einde van de Middeleeuwen duiken ze ook in Europa op. De hobo is in de 17e eeuw ontstaan uit de schalmei. In deze tijd was er namelijk vraag naar een schalmeiachtig instrument om binnenshuis te gebruiken, want schalmeien waren ontworpen om buiten op te spelen.

Later kreeg de hobo enkele kleppen, maar het duurde nog tot het eind van de 19e eeuw voordat de hobo zijn uiterlijk kreeg zoals we die nu kennen. De klank van de hobo is doordringend en nasaal. De eerste hobo's werden waarschijnlijk gemaakt door de Franse familie Hotteterre. Deze familie van instrumentmakers maakten meerdere houten blaasinstrumenten: (blok)fluiten, fagotten en ook hobo's. De eerste hobo's werden gebruikt door musici aan het hof van Lodewijk XIV.
Belangrijk bij de hobo is het zogenaamde dubbelriet.  In de 18e eeuw ontstonden hobo's van verschillende afmetingen, o.a. de althobo. Deze is groter en heeft in tegenstelling tot de hobo een peervormig uiteinde.
De althobo wordt ook wel Engelse hoorn genoemd, hoewel het instrument niets met de hoorn te maken heeft. Het heeft een droefgeestige klank en onderscheidt zich duidelijk van die van andere instrumenten.
Minder bekende hobotypen zijn de oboe d'amore, oboe da caccia en baritonhobo. De oboe d'amore is een kruising tussen de hobo en de althobo. De oboe da caccia is waarschijnlijk de voorouder van de althobo. In muziek van de componist Bach komen deze instrumenten af en toe voor. De baritonhobo klinkt één octaaf lager dan de hobo. Hij wordt nauwelijks gebruikt.
Een instrument dat erg verwant is aan de hobo is de heckelfoon, uitgevonden in 1904 door Wilhelm Heckel (die o.a. bekend is geworden door de Heckel-fagotten). Het instrument lijkt op de baritonhobo maar heeft een wijdere boring. Het riet dat gebruikt wordt is een soort klein fagotriet. Het geluid is wat helderder dan dat van de baritonhobo.
 
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009