header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 House

 

 
   


 

house (Am.-Eng.), eind jaren tachtig populair geworden dansstroming in de popmuziek, ontstaan uit de vermenging van soul en disco met synthesizerpop. Het genre is vernoemd naar de plek waar DJ's deze mix voor het eerst tot stand brachten, de Warehouse-club in Chicago. Stilistisch en ritmisch gezien is house vooral te beschouwen als een gecomputeriseerd vervolg op disco, met een zware, hypnotiserende beat en een stuwende baslijn als basiskenmerken.

House onderscheidt zich met name door hogere tempi en een machinaler karakter. In de loop der jaren vertakte de stroming zich in tientallen subgenres, in aard uiteenlopend van hard en agressief tot kalmerend en welhaast beatloos, en van commercieel tot avant-gardistisch. De van oorsprong uiterst monotone en ‘kale’ techno-variant ontwikkelde zich uiteindelijk tot dé toonaangevende housesoort, die alle andere variaties infiltreerde. Bekende substijlen zijn o.a. ambient, Eurohouse of Eurotechno, gabber, jungle en trance.

In het housetijdperk ontwikkelde de danscultuur zich tot een grote, afzonderlijke macht binnen de popmuziek. Samen met andere nieuwe dansgenres als jazzdance en swingbeat, samengebracht onder de noemer dance, geldt house als de tegenpool van de rockcultuur, waarbij feesten (houseparty's of raves) de plaats innemen van concerten en DJ's de nieuwe sterren zijn, bijv Carl Cox, Jeff Mills en Derrick May. Niettemin drong house in de jaren negentig zodanig door in alle geledingen van de popmuziek dat er in de praktijk in toenemende mate sprake was van natuurlijke symbiose en zelfs vermenging. Succesvolle voorbeelden van laatstgenoemde ontwikkeling zijn o.a. The Chemical Brothers, Eboman, The Prodigy en Underworld.
 
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009