header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ignacy paderewski

 

 
    Paderewski, Ignacy Jan

(Kurilowka 1860 - New York 1941)

Pools pianist, componist en politicus. Paderewski studeerde aan het conservatorium van Warschau. Vervolgens gaf hij van 1878 tot 1883 aan dit instituut zelf les. Daarna studeerde hij tot 1887 in Berlijn bij Leszetycki. In 1909 werd hij benoemd tot directeur van het conservatorium van Warschau. In 1913 vertrok hij naar de Verenigde Staten.

Hij gold als een van de allergrootste pianisten van zijn generatie. Zijn zeer succesvolle pianistenloopbaan gaf hij in 1915 op om zich geheel aan de politiek te kunnen wijden. In 1918 werd hij door Polen tot ambassadeur in de Verenigde Staten benoemd. In 1919 culmineerde zijn politieke carrière in zijn verkiezing tot eerste president van de Poolse Republiek.

In 1922 keerde hij terug tot zijn oude liefde, de muziek. De hoge honoraria die de politicus-artiest voor zijn concerten kon bedingen, besteedde hij gewoonlijk aan liefdadige doelen. Hij werd vele malen geridderd en was eredoctor aan niet minder dan tien universiteiten. Op hoogbejaarde leeftijd verzorgde hij nog een kritische uitgave van de werken van Chopin.

Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit pianomuziek; verder uit o.a. een symfonie, een pianoconcert en twee opera's. Zeer bekend werd het Menuet uit de Sechs Humoresken für Klavier .

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009