header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Johann Christoph
Bach

 

 
   

  

 

Bach, Johann Christoph

(Arnstadt 1642 - Eisenach 1703)

Duits componist. Johann Christoph Bach is de belangrijkste vertegenwoordiger van de `Arnstädter Linie' van de familie Bach. Hij werd opgeleid door zijn vader Heinrich, die organist was aan de Liebfrauen- und Oberkirche te Arnstadt en enkele cantates, koraalvoorspelen en een lamentatio had gecomponeerd. Mede tengevolge van onrustige politieke situaties leefden Heinrich en zijn gezin veelal in kommervolle omstandigheden. Heinrich Bach heeft eens een vol jaarinkomen moeten derven, omdat de werkgevers zonder financiële middelen zaten.

Johann Christoph heeft deze angst voor armoede meegekregen. Toen hij zich op 23-jarige leeftijd al verzekerd wist van de functie als organist aan de Georgenkirche te Eisenach, maakte hij zich bij het stadsbestuur spoedig onbemind door bij de minste gelegenheid om uitbetaling van honoraria te bedelen. Gelukkig erkende het hof te Eisenach zijn gaven, zodat een benoeming tot hofklavecinist en kamermuziekspeler volgde. Hij was tevens violist. Maar het kinderrijke huishouden dat menigmaal door zware ziekten werd geplaagd, vergde veel geld. Ondanks alle financiële hulp van het begrijpende hof, overleed Johann Christoph enkele dagen na zijn vrouw in een totaal ontredderde toestand.

Van Johann Christoph zijn ettelijke prachtige motetten bewaard gebleven, o.a. Ich lasse dich nicht, Fürchte dich nicht, Herr nun lässet du deinen Diener . Daarnaast schreef hij aria's, orgelwerken, klavecimbelwerken en cantates. Op zijn achterneef Johann Sebastian Bach hebben deze werken diepe indruk gemaakt.
 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009