header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Johann Pisendel
 

 
    Pisendel, Johann Georg

(Cadolzburg, bij Fürth, 1687 - Dresden 1755)

Duits violist, dirigent en componist. Pisendel studeerde theorie bij Pistocchi en viool bij Torelli. Op zestienjarige leeftijd werd hij violist aan het hof van Ansbach, studeerde daarna enige tijd aan de universiteit van Leipzig, maar koos ten slotte toch geheel voor de muziek. Hij was werkzaam in Leipzig en Dresden, nu eens als violist, dan weer als dirigent. Ook maakte hij vele buitenlandse reizen, in het gevolg van de koning van Polen. In Venetië studeerde hij bij Vivaldi, met wie hij zeer bevriend raakte en die voor hem verscheidene werken schreef. Door zijn reizen raakte Pisendel vertrouwd met de Franse en Italiaanse vioolstijl. Na terugkeer in Duitsland werd hij de belangrijkste violist van de late barok in Noord-Europa; hij was een van de grootste musici van zijn tijd. Bach schreef (vermoedelijk) voor hém zijn zeer moeilijke sonates voor viool solo.

Als dirigent was Pisendel nauwelijks minder belangrijk: hij bracht de hofkapel van Dresden tot grote bloei; dit orkest gold lange tijd als een van de beste orkesten van Europa.

Ten slotte was hij een bekwaam pedagoog; tot zijn belangrijkste leerlingen behoorden J.G. Graun en F. Benda.

Pisendel liet 7 vioolconcerten na, 4 concerti grossi en vioolsonates. Veel werk liet hij ongesigneerd; men vermoedt dat talrijke anonieme werken uit die tijd (bewaard in de Landesbibliothek te Dresden) van zijn hand zijn.
 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009