header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Klarinet

 

 
   


 


Een klarinet is een houten blaasinstrument, bestaande uit een cilindrisch geboorde buis voorzien van gaten en kleppen met een mondstuk met enkel riet. Aan de andere zijde bevindt zich een klankbeker.

Men onderscheidt A-, Bes-, C-, D- en Es-klarinetten. Het is een zogenaamd. transponerend instrument, met andere woorden de notatie stemt niet overeen met de klank. De meest gebruikelijke, de Bes-klarinet, klinkt bijvoorbeeld een hele toon lager. De omvang is ongeveer 31 octaaf.
De klarinet is omstreeks het jaar 1700 uitgevonden door J.C. Denner uit Neurenberg. Het instrument is ontstaan uit de chalumeau. Vanaf het ontstaan heeft de klarinet een grote ontwikkeling doorgemaakt, o.a. door de toevoeging van meerdere kleppen, zoals bij de fluit en hobo. Veel instrumentbouwers hebben het instrument verbeterd. In het begin van de 18e eeuw verbeterde de Russische Ivan Müller de klarinet sterk met een nieuw kleppensysteem. De klarinet die Müller bouwde werd echter niet geaccepteerd door een comité van het Conservatorium van Parijs. Hij had die goedkeuring nodig om zijn klarinet in massaproductie te vervaardigen. De reden was dat men dacht dat de verschillende klarinetten die er toen bestonden een verschillende klank hadden. Die moesten behouden blijven. Müller's klarinet maakte die instrumenten juist overbodig.

 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009