header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Klokkenspel

 

 
   


 

Een  klokkenspel is een tot de idioforen behorend slaginstrument met afgestemde toonhoogten, bestaande uit een aantal gestemde metalen staafjes, die in twee rijen boven elkaar op een houten rand zijn geplaatst. Er bestaan klokkenspellen waarbij de staafjes door middel van houten en metalen hamertjes met de hand worden aangeslagen en klokkenspellen waarbij zij door een klaviatuur worden aangeslagen.


BuisklokkenEr zijn dus verschillende instrumenten die een klokachtig geluid geven. Buisklokken (foto rechts) zijn een aantal koperen of stalen buizen die een verschillende lengte hebben. Ze hangen aan een raamwerk. Ze worden aan de bovenkant bespeeld met hamertjes. Het geluid lijkt op een carillon. Ze worden gebruikt om het geluid van kerkklokken na te doen. Plaatklokken zijn een aantal metalen platen die eveneens met hamertjes worden bespeeld. Het geluid is wat harder en zwaarder.
Een klokkenspel bestaat uit twee rijen metalen plaatjes en wordt met stokken bespeeld. De celesta is een klokkenspel met een klavier. Door de toetsen van het klavier in te drukken slaan hamertjes op metalen plaatjes.
 
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009