header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Leonard Bernstein

 

 
    
 

Bernstein, Leonard

(Lawrence, Massachusetts, 1918 - New York 1990)

Amerikaans dirigent en componist. Bernstein studeerde aan Harvard University en aan het Curtis Institute of Music te Philadelphia. Hij maakte naam als dirigent, aanvankelijk als assistent van Serge Koussewitzky. Van 1958 tot 1969 was hij chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Bernstein was gastdirigent in vrijwel alle grote muziekcentra in Amerika en Europa. Na 1969 legde hij zich meer toe op componeren. Toch werd zijn bekendheid als componist overschaduwd door zijn wereldvermaardheid als dirigent.

Zijn composities zijn zeer briljant, maar overwegend traditioneel; invloeden van Stravinsky en Copland en van de jazz en lichte muziek overwegen. Zeer populair werd zijn muziek voor de musical West Side story (1957). Hij componeerde voorts o.a. balletten (Fancy free, 1944, Facsimile, 1946), opera's (Candide, 1957, Trouble in Tahiti, 1958), een groots opgezette mis (Mass, 1971), orkestwerken, kamermuziek, pianomuziek en liederen.

Een heel ander aspect van Bernsteins veelzijdig talent vormen de voortreffelijke en zeer beroemde jeugdconcerten, met een eigen toelichting op het programma. 
 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009