header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Luigi Boccherini

 

 
    
 

Boccherini, Luigi

(Lucca 1743 - Madrid 1805)

Italiaans cellist en componist. Boccherini was een leerling van zijn vader, die contrabassist en zanger was, en van Dom Vanucci. Hij trad vanaf zijn 13e jaar op als solocellist en maakte uitgebreide concertreizen naar Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. In 1767 werden zijn eerste werken uitgegeven te Parijs. De reizen eindigden in Madrid, waar Boccherini veel in de kringen van het hof vertoefde. Afgezien van enkele reizen bleef hij in Spanje wonen. Hij was echter titulair hofcomponist van koning Frederik II van Pruisen. Hoewel hij tijdens zijn leven veel erkenning en roem heeft gekend, stierf hij in armoede.

Boccherini's muziek heeft een geheel eigen stijl: eenvoud en dramatiek gaan op wonderlijke wijze samen. Zijn stijl kenmerkt zich door eenvoudige thema's met een zeer grote spankracht, grillige dynamische effecten en originele vondsten op ritmisch, instrumentaal en harmonisch gebied. Onafhankelijk van Haydn kwam Boccherini tot het ideale kamermuziekensemble, namelijk het strijkkwartet. Daarnaast schiep hij een geheel nieuw ensemble: het strijkkwintet.

Boccherini componeerde vrijwel uitsluitend kamermuziek voor strijkers: 48 strijktrio's, 91 strijkkwartetten, 110 strijkkwintetten, 16 strijksextetten en 2 octetten; voorts 21 vioolsonates, een aantal kamermuziekwerken met blazers (fluit of hobo), een 20-tal symfonieŽn, enkele celloconcerten en een Stabat Mater. Heel beroemd is een van zijn menuetten geworden.
 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009