header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Peter Benoit

 

 
    
 

Benoit, Peter

(Harelbeke 1834 - Antwerpen 1901)

Belgisch componist, dirigent en pedagoog. Benoit studeerde aan het conservatorium van Brussel, bij o.a. Fťtis. In 1856 werd hij dirigent van het Parktheater aldaar. In 1857 kreeg hij een Prix de Rome voor zijn cantate Le meurtre d'Abel . Na zijn studie in Rome zwierf hij enkele jaren door Europa, waarbij hij verschillende tijdelijke dirigentenfuncties vervulde, o.a. te Berlijn en bij de vermaarde Bouffes-Parisiens in Parijs. In 1863 keerde hij naar BelgiŽ terug. Hij vestigde zich eerst in Brussel, daarna, in 1867, in Antwerpen. Hier begon hij zijn levenswerk: het organiseren van een Vlaams muziekleven. Zijn eerste daad was het oprichten van de eerste muziekschool waar het Nederlands de voertaal was: de Vlaamse Muziekschool te Antwerpen. Door zijn geschriften, zijn lezingen, de Vlaams-nationale gerichtheid van zijn pedagogische arbeid en vooral door zijn composities, is Benoit de stichter geworden van de Vlaamse Nationale School.

Als componist genoot hij internationale faam. Al zijn belangrijke composities konden zich verheugen in uitvoeringen tot ver over de landsgrenzen. Het was een grootse triomf voor hem toen in 1897 - na veel tegenwerking en moeizame strijd - `zijn' muziekschool werd bevorderd tot Koninklijk Vlaams Conservatorium. Het leerplan van deze school, dat voornamelijk was uitgewerkt naar ideeŽn van Benoit, was voor die tijd zeer modern.

Naast korte werken voor piano, liederen en de kamermuziekwerken Spokendans en Humoristische jubelgroet, componeerde Benoit concertante symfonische gedichten voor fluit en orkest en voor piano en orkest. Verder schreef hij de oratoria Lucifer (1865), Prometheus (1867), De Schelde (1868), De oorlog (1873) en De Rijn (1889); kerkelijke werken; wereldlijke koorwerken, zoals De Leie, Rubenscantate en De genius des Vaderlands ; en de opera's De Elzenkoning (1861), Charlotte Corday (1876), De Pacificatie van Gent (1876) en Karel van Gelderland (1892).

 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009