header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Saxofoon

 

 
   


 

Tenorsaxofoon
De saxofoon werd tussen 1840 en 1844 ontwikkeld door de Belgische muziekinstrumentenbouwer Adolphe Sax (1814–1894), en in 1846 gepatenteerd. Deze saxofoon is een metalen blaasinstrument,  gewoonlijk van messing en verzilverd. Het wordt geblazen met een soortgelijk mondstuk als de klarinet, heeft een konisch-parabolische mensuur en meestal een omgebogen klankbeker.
De saxofoon is voorzien van een (op de hobo lijkend) systeem van kleppen en gaten. Grote populariteit kreeg de saxofoon bij de jazzmuziek. In de symfonische werken schreven o.a. de volgende componisten saxofoon(s) voor: Ravel (Boléro, en zijn orkestratie van Moessorgski's Tableaux d'une exposition), Hindemith (Neues vom Tage, Cardillac, Konzertstück voor twee altsaxofoons), Debussy (Rhapsodie voor altsaxofoon en orkest).
Er bestaan veel verschillende soorten saxofoons (vroeger 14, tegenwoordig nog 8). Van klein naar groot: sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas, contrabas en subcontrabas.  De sopraansaxofoon zie je vooral in jazzorkesten als melodie-instrument, samen met de klarinet en de trompet. De sopranino komt voor in militaire orkesten. Deze twee instrumenten zijn helemaal recht.
 
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009