header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Sergej Prokofjev
 

 
    


Prokofjev, Sergej (Sergejevitsj)

(Sontsovka, Jekaterinoslav, 1891 - Moskou 1953)

Russisch componist, pianist en dirigent. Prokofjev was aanvankelijk een leerling van GliŤre; daarna, aan het conservatorium van Sint-Petersburg, van Rimski-Korsakov, Liadov en Tsjerepnin. Hij componeerde als vijfjarige reeds pianomuziek, als tienjarige korte opera's, en als conservatoriumstudent zijn eerste pianoconcert (1911). Na zijn examen maakte hij een uitgebreide concertreis door West-Europa, waarop hij veel eigen werk uitvoerde en de beroemde choreograaf Diaghilev ontmoette (en een opdracht voor balletmuziek aanvaardde: Chout , 1915), maar tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Rusland, waar hij vele concerten dirigeerde en zijn beroemde Klassieke symfonie (1917) en Scythische suite (1915) ten doop hield. In 1918, na de revolutie, verliet hij Rusland. Jarenlang bereisde hij de westerse wereld, gaf concerten tot in Japan en Amerika, werd zeer beroemd en vestigde zich ten slotte in Parijs. In 1934 keerde hij definitief naar zijn vaderland terug.

Op staatskosten verbleef Prokofjev menigmaal in de Kaukasus in een comfortabele omgeving, zodat hij zich in alle rust aan zijn componeren kon wijden. Voorwaarde was min of meer dat zijn composities dan ook zouden klinken volgens de idealen van de sovjetleiding. Of Prokofjev, die bepaald geen vernieuwer was, daartoe zijn kunstenaarsgeweten zeer veel geweld moest aandoen, valt moeilijk na te gaan. Wel kan worden vastgesteld dat hij in zijn beste werken heeft aangetoond dat originele muziek niet per definitie avant-gardistisch behoeft te zijn. Zijn markante stijl wordt gekenmerkt door felheid in thematiek en ritmiek, agressieve contrasten, waarin vooral lyrische melancholie en burleske zottenklap zeer verrassend tegenover elkaar kunnen staan.

Prokofjev componeerde een groot aantal virtuoze stukken voor piano, kamermuziek, orkestwerken (waaronder vele concerten, o.a. vijf voor piano en twee voor viool, suites, ouvertures, zeven symfonieŽn, en het wereldberoemde sprookje Peter en de wolf , 1936), koorwerken, liederen, opera's (waaronder De liefde voor de drie sinaasappelen (1919) en Oorlog en vrede (1957, naar Tolstoj), balletten (waaronder l'Enfant prodigue , 1929, Romeo en Julia , 1935, en Cinderella , 1944) en toneel- en filmmuziek.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009