header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Willem Pijper
 

 
    Pijper, Willem

(Zeist 1894 - Leidschendam 1947)

Nederlands componist. Pijper was een leerling van o.a. Johan Wagenaar. Hij begon zijn carrière als criticus bij het Utrechts Dagblad (1918-1923). Eveneens in 1918 begon hij zijn pedagogische loopbaan. Hij werd toen benoemd tot leraar harmonie aan het Amsterdams Muzieklyceum. Zijn benoeming tot hoofdleraar aan dit instituut volgde in 1925. In 1930 werd hij directeur van het conservatorium van Rotterdam, een functie die hij tot zijn dood bekleedde.

Grote invloed heeft Pijper gehad op zijn leerlingen. Velen van de tussen 1900 en 1930 geboren Nederlandse componisten hebben onder zijn uitermate bekwame leiding gestudeerd, zoals Badings, Escher, Henkemans, Ketting, Landré, Van Lier en Karel Mengelberg. Ook als schrijver over muziek maakte Pijper naam; zijn opstellenbundels De quintencirkel (1929) en De stemvork (1930) zijn ook nu nog hoogst boeiende lectuur.

Pijpers eerste werken stonden duidelijk onder invloed van de Romantiek (vooral Mahler, men denke aan zijn eerste pianosonatine), maar toen hij, direct na de Eerste Wereldoorlog, intensief kennismaakte met de werken van de grote muziekvernieuwers elders in de wereld (Stravinsky, Schönberg, Milhaud) werd hij onmiddellijk een verwoed propagandist van de nieuwe muziek in Nederland. Binnen een jaar had hij een nieuwe stijl gevonden: uitermate bondig, doorzichtig (met uitzondering van het vaak troebel georkestreerde symfonische werk), ritmisch zeer levendig, strak en verstandelijk koel.

Hij componeerde toneelmuziek (waaronder de symfonische drama's Halewijn , 1933, en het onvoltooid gebleven Merlijn , 1939, op een tekst van Vestdijk), koorwerk (waaronder Heer Halewijn , 1929), liederen, volksliedbewerkingen, pianomuziek (sonate, 3 sonatines, sonate voor 2 piano's), kamermuziek (2 vioolsonates, sonate voor viool solo, 2 cellosonates, fluitsonate, 4 strijkkwartetten, 2 pianotrio's, trio voor fluit, klarinet en fagot, blaaskwintet, blaassextet, septet voor blazers en piano) en orkestwerk (3 symfonieën, 6 symfonische epigrammen, 6 adagio's, pianoconcert, vioolconcert, violoncelloconcert).

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009