header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Willem Vermandere

 

 
   


 


Willem Vermandere werd in 1940 geboren in Lauwe.
Hij is opgegroeid in muzikale sferen tussen moeders keuken en de werkbank van vader -wagenmaker- klarinettist. Hij stapte zelf al heel vroeg mee in de dorpsharmonie Sint- Cecilia.
Willem leerde Grieks en Latijn, maar was meer geboeid door de gitaar. Ook tekende hij zijn kladschriften vol ventjes en karikaturen van zijn leraars. Later begint hij melodietjes te componeren en zet muziek op gedichtjes. Hij maakt ook beeldhouwwerken in grillige boomstronken.
Op latere leeftijd studeerde Willem godsdienstwetenschappen te Gent, maar wordt meer en meer beeldhouwer en liedjeszanger. Drie jaar heeft hij les gegeven te Nieuwpoort en zegt dat het drie jaar te veel was, maar hij leerde er toch vertellingskes vertellen aan de kinders, wat nu op het podium bij grote mensen goed van pas komt.
Nu schrijft hij zelf teksten en muziek en treedt op van Duinkerke tot Groningen. Hij maakte acht langspeelplaten en even zoveel C.D.'s en hij doet nog altijd voort. Tussendoor tekent hij nog altijd ventjes, schildert en kapt grote stenen om buiten te zetten, met hun voeten in de zware poldergrond en met hunne kop tussen de lage wolken van Steenkerke in de Westhoek.

Willem is momenteel actiever dan ooit. In november 1999 bracht hij nog een schitterende cd op de markt, onder de titel "Onderweg". Vooral in België is hieraan veel aandacht besteed in de pers en de media, maar ook in Nederland wordt zijn muziek regelmatig gedraaid bij o.a. Frits Spits in 'Tijd voor twee', in 'Met het oog op morgen', 'Coulissen', 'Podium' en in programma's als 'De Sandwich' van Jacques Klöters en 'Mezzo' van Robert Long. Hij was onlangs nog op tv te zien in 'De Wandeling' bij de KRO en te horen in 'Volgspot-live' van de NCRV. Inmiddels is ook het eerste boek van Willem uitgebracht: "Thuis en nog veel verder".
Zijn recente CD "Onderweg" heeft Willem volledig opgenomen in zijn nieuwe theaterprogramma. Samen met zijn twee kompanen, Freddy Desmedt, fluiten en klarinet en Pol Depoorter, gitaren en mandoline, tovert Willem met woord en klank, luchtig en doodernstig, droevig en blij, levenslustig en soms donker, aaneengeweven met zijn spitste 'vertellementen'.
Een avond met Vlaanderens warmste theatermens, die zo als echte goede wijn verbetert met het ouder worden, mag je zeker niet missen.
Willem is een bijzonder mens, een filosoof en begenadigd zanger/ verteller en beeldhouwer/schilder. De zanger en beeldhouwer/ schilder die in Vermandere huizen, leven in perfecte harmonie met elkaar. De ene heeft de andere nodig en omgekeerd. Al wat hij niet onder woorden gebracht kan krijgen kan hij kwijt in zijn beelden en schilderijen en andersom vindt hij in zijn beeldhouwen en schilderen inspiratie voor zijn muziek, liedjes en gedichten.
Dit alles vindt zijn weerslag in zijn theaterprogramma's (ca 2 x 55 minuten).
Zijn teksten zijn als literatuur en zijn muziek heeft een zuidelijk timbre. Hij kan als geen ander zijn liedjes over het leven, personen en gebeurtenissen op een conferenceachtige manier en met een unieke mimiek aan elkaar breien!

 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009