header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Border Terriėr

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - ratterriėr - bestand tegen alle weerstypen

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland / Schotland

GESCHIEDENIS
Border betekent "grens". De Border Terriėr komt van de grens tussen Schotland en Engeland. Ook
de Dandie Dinmont Terriėr en de Bedlington Terriėr komen uit dit gebied vandaan. Men neemt aan dat deze rassen gemeenschappelijke voorouders hebben.  Het eerste geschreven document van dit ras komt uit 1880.  Het is een artikel waarin de Terriėrs van Northumberland en Westmoreland worden beschreven. Afhankelijk van waar hij woonde had hij een andere benaming : de Reedwater Terriėr en de Coquetdale Terriėr. De jagers wilden destijds een sterke hond die de vos goed uit zijn hol moest kunnen drijven maar die ook snel genoeg was om de paarden bij te houden.  Zo ontstond de Border Terriėr, die in 1920 als ras erkend werd door de English Kennel Club. Het is een echte werkhond gebleven en door de jaren heen qua uiterlijk niet veel veranderd.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : ongeveer 35 cm.  Bij reuen mag het gewicht tussen de 5,9 en de 7,1 kg bedragen.  Bij teven tussen de 5,1 en de 6,4 kg.  De Border Terriėr is een kleine en compacte hond. Het lichaam is matig lang, diep en smal. De benen zijn middelmatig lang met niet te zwaar bot. Stevige en niet te lange hals.  Kleur : rood, tarwekleurig, grijs met tan ( grizzle ) en blauw met tan.  Hoofd en schedel : het hoofd ziet er uit als dat van de otter. Tamelijk brede schedel met een korte en sterke voorsnuit.  Zwak gemarkeerde stop en een zwarte neus. De Border heeft donkere ogen met een doordringende blik. Oren : knoporen, klein en v-vormig en naar verhouding vrij dik. Schaargebit.  Staart : niet te lang; dik aan de wortel en toelopend naar het einde.  Hoog geplaatst en vrolijk gedragen, echter niet over de rug.  Voeten : klein met dikke voetzolen.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriėrborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuse bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voeten worden rondgeknipt. 
VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT :
door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt.
AARD : de Border is vlug en lenig, alert, standvastig en hard.  Thuis is hij vriendelijk en beminnelijk.  Deze honden hebben een sterk instinct dat niet genegeerd kan worden.  Het is een sterke, moedige en sportieve hond.  Hij is betrouwbaar en lief voor kinderen.
ACTIVITEIT : hij is zeer actief en levendig, en heeft veel beweging nodig. Het is een echte werkhond.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009