header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Alaskan Malamute

 

ideale gezelschapshond - veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - poolhond

 


LAND VAN HERKOMST : Alaska

GESCHIEDENIS

De Alaskan Malamute, een imposante poolhond, heeft zijn rasnaam te danken aan de Malamutes, een Inuit-volk. Niemand weet precies hoe zijn vroege voorouders in Alaska terecht kwamen, maar deze honden pasten zich in ieder geval prima aan de ijzige omstandigheden aan. Ze trokken slee‘n, hoedden kariboes en zouden zelfs op ijsberen hebben gejaagd. Het ras ging bijna verloren door allerlei inkruisingen. Toegewijde liefhebbers hebben het van de ondergang gered. Jarenlang hebben deze energieke doordouwers een belangrijke rol gespeeld in expedities op de noordpool en de zuidpool.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 64 cm, teven 58 cm. Uiterlijk: compact, krachtig lichaam; energiek, stuwend gangwerk. Hoofd: brede, niet te gewelfde schedel met een grote, massieve snuit; amandelvormige, bruine ogen; kleine, dikke, staande puntoren (prikoor of staand oor). Staart: over de rug gedragen, maar niet te vast gekruld. Aanleg : sledehond en gezinshond.  Kleur : toegestane kleuren zijn wolfsgrijs of zwart en wit, altijd met wit op de buik en een masker of kap. Andere kleuren zijn toegestaan, maar wit is de enige uniforme kleur die wordt geaccepteerd.
VACHT : lang stokhaar, m.a.w.; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen.  GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.
VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT : mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.
AARD : aanhankelijk, vriendelijk, intelligent, gehoorzaam, lief voor kinderen, prima sledehond, sociaal dier, maar zeer eigenzinnig.
BEWEGING : Gezien zijn verleden heeft de Malamute veel beweging nodig, omdat hij zich anders snel verveelt.
OPVOEDING : ondanks zijn vriendelijke aard moet deze hond toch met vaste hand worden opgevoed. De Malamute heeft dus een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die het karakter van de Malamute goed begrijpt. Onder leiding van zo’n baas kan dit ras erg veel leren. Zelfs behendigheid behoort dan tot de mogelijkheden, al zal de Malamute op wedstrijdniveau voorbijgestreefd worden door honden uit de herdershondengroep.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009