header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Barbet

 

ideale gezelschapshond - jachthond - waterliefhebber - bestand tegen alle weerstypen - retriever

 LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
Eens was de Barbet (of Griffon d'arret a poil laineux)  waarschijnlijk dé Waterhond van Europa, want de veelvuldige verwijzingen en illustraties suggereren een grote populariteit.  Hij is één van de oudste Franse rassen, maar zijn exacte afkomst is onmogelijk te achterhalen.  Er wordt gezegd dat hij ontzettend veel op de Oude Engelse Waterhond lijkt.  Anderen menen dat hij waarschijnlijk afkomstig is van Noord Afrika en meegebracht werd door de Moren in de 8ste eeuw.  Van de amtitieuze Franse ornitholoog M. Buffon leren we dat de Barbet van de 18de eeuw een dichte, gekrulde vacht had.  De Barbet is bijna zeker de voorganger van de moderne Poedel, maar hij is bijna 220 jaar lang ongetrimd gebleven.  Sommige showexemplaren van de Barbet worden tegenwoordig net als de Poedel getrimd.  Verder wordt van de Barbet gezegd dat hij de voorouder is van de Bichon, de Epagneul, de Pyreneese Berghond en de Briard.  Zijn gekrulde vacht beschermt de Barbet tegen koude en water, en zijn naam die dankt hij aan zijn baardje (barbe) onderaan de kin.  Naast jachthond en gezinshond is hij ook een voortreffelijke blindgeleidehond.

IDEALE RASKENMERKEN
Algemeen : gerond achterwerk, welving in de lenden, brede en hooggeplaatste borstkas, gewelfde ribben. De hals is kort en zwaar. De ledematen zwaar en gespierd. Vacht : een krullende of gegolfde wollige vacht die weersbestendig is. Bij sommige exemplaren valt het zelfs in strengen.  Kleur : zwart, grijs, donkerbruin, zandkleur, wit, effen of lichtjes gevlekt. Hoofd en schedel: de schedel is rond en breed, de neus kort en breed, de snuit vierkant. Zware en gepigmenteerde lippen. Het baardje moet lang en dik zijn. De neus is volledig bedekt met krulhaar..De ronde ogen schuilen achter het haar. De oren : laag gehecht, lang, plat en behaard. Staart: lichtjes gedragen maar niet horizontaal. Laag aangezet, gekruld op het einde. Matig van lengte. De schofthoogte bedraagt voor reuen 56 tot 58 cm en voor teven 55 cm.  Gewicht : 16 tot 25 kg. Zijn voeten zijn gemaakt voor het water : groot en rond.
AARD :
deze hond is uitstekend geschikt voor de jacht op waterwild en ijskoude weersomstandigheden maken hem niet trager.  Zijn vastberadenheid zorgt ervoor dat zijn apporterende eigenschappen en jachtinstinct ook voor de landjacht geschikt zijn.  De Barbet is een aanhankelijke hond, maar als hij in huis wordt gehouden heeft hij veel verzorging nodig om hem schoon en reukvrij te houden.  Hij is trouw, zachtaardig, waakzaam en lief ... zelfs voor poezen.  Hij is wat brutaal maar gaat niemand aanvallen.
ACTIVITEIT :
de Barbet moet veel beweging hebben en verdraagt geen eenzaamheid, Hij kan heel gemakkelijk buiten leven, indien een schuilplaats voorzien wordt. Hij is niet alleen geschikt voor de jacht op waterwild, hij is ook de geschikte gezel van de visser en van wie graag uren doorbrengt op of in het water. Als gezelschapshond moet hij zeker niet onderdoen. Door zijn lief en « troeteldier » voorkomen zijn de bazen geneigd alles toe te geven. Dit is een blunder van formaat : van bij het begin moeten de regels worden vastgelegd. Hij verdraagt echter geen brutaliteit, want daar kan hij niet tegen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009