header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Basenji

 

klein wild jager - ideale huishond - eenvoudig onderhoud - Paria-oorsprong - rattenvanger

 LAND VAN HERKOMST : Afrika

GESCHIEDENIS
Afrikaanse volkeren zouden honden van dit type al aan de Egyptische farao's ten geschenke hebben gegeven. Ze lijken namelijk wel iets op de honden die in oud-Egyptische graven zijn afgebeeld. De naam Basenji betekent in de bantoe-taal 'inheems'. Al eeuwen werken deze 'primitieve' honden als staande jachthond, retriever en lopende hond (ze zijn zelfs vervaarlijke Afrikaanse ratten van tien kilo de baas). De Basenji (of Congo Dog) is een middenslag hond met een zijdeachtige, vaak roodbruine vacht. Hij maakt een jodelend geluid als hij blij is. Door zijn alerte, speelse, vriendelijke en gehoorzame aard, is de Basenji een fijne gezelschapshond. Hij wast zich door zijn vacht te likken.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 43 cm (ideaal), teven ongeveer 40 cm. Uiterlijk: evenwichtig, gespierd lichaam; vrij, soepel gangwerk. Kleur: zwart en wit, rood en wit, zwart met tan en wit; wit op voeten, borst en staartpunt verplicht, witte benen, bles en kraag facultatief. Hoofd: vlakke schedel met een korte, ronde snuit; amandelvormige, donker hazelnootkleurige of bruine ogen; rechtop staande, driehoekige, kleine oren ( vleermuisoor of bat ear ). Staart: Stijf tegen de ruggegraat gekruld, hoog aangezet.
VACHT : kort stokhaar, m.a.w. 3 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel losse haren verwijderen.   GROTE BEHANDELING :  wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig. Enkel wassen indien echt nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis. 
KARAKTER : hij is schrander, zelfstandig, aanhankelijk maar niet erg gehoorzaam, hij blaft niet, is wat ondeugend en lief voor kinderen.
ACTIVITEIT : daar de Basenji ook de aanleg van een jachthond heeft, is hij onvermoeibaar en heeft hij veel lichaamsbeweging nodig.
OPVOEDING : wanneer u een perfect luisterende gezinshond wilt, kunt u beter uitkijken naar een ander ras. Basenjis zijn onafhankelijke stijfkoppen, die niet eenvoudig op te voeden zijn. Het vergt heel veel inlevingsvermogen en geduld van een toekomstige eigenaar om hem goed te laten luisteren, en zo nu en dan kan een correctie op zn plaats zijn.
BIJZONDERHEDEN : teven van dit ras worden in de regel slechts n maal per jaar loops.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009