header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Basset Hound

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - eenvoudig onderhoud - veel beweging nodig - speurhond

 
















LAND VAN HERKOMST : Frankrijk / Engeland

GESCHIEDENIS
Oorspronkelijk een Franse brak. Om wild uit dichte begroeiing te kunnen drijven, staat hij zeer laag op zijn benen. Zijn naam is dan ook afgeleid van het Franse woord voor laag, namelijk 'bas'. Hij lijkt misschien traag, maar is zeer zelfstandig en volhardend: een eeuwenoude, zeer intelligente jachthond. Zijn gladde, dichte vacht en korte benen zijn ideaal voor het werk in laag kreupelhout. De Basset Hound is niet alleen een fervente jachthond, maar ook een vriendelijke, toegewijde gezinshond. Wel moet hij veel bewegen. In Amerika werd het ras een rage nadat een puppy in 1928 op de omslag van Time Magazine stond om de aandacht op de jaarlijkse grote hondenshow te vestigen.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: zowel reuen als teven 33 tot 38 cm. Uiterlijk: laag, lang, zwaar gebouwd lichaam; krachtige, soepele gangen. Kleur: meestal driekleurig, zwart, bruin en wit, maar ook tweekleurig, rood en wit; iedere erkende hound-kleur is toegestaan. Hoofd: gewelfd met een lichte stop; bruine of hazelnootkleurige ruitvormige ogen; lange, laag aangezette, zachte soepele hangoren (kurketrekkeroor). Staart: lang, licht gebogen, hoog gedragen. Huid is los en gerimpeld.
VACHT : gladhaar, grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht.  Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen, fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
KARAKTER : rustig, aanhankelijk, maar wel eigenwijs en ongehoorzaam, gelijkmatig temperament en lief voor kinderen.
OPVOEDING : Basset Hounds zijn eigenzinnige dieren, wat wil zeggen dat ze nu niet direct uitmunten in het opvolgen van commando’s. Maar met een consequente aanpak kunt u deze honden zeker het één en ander bijbrengen. Een jonge Basset mag u nooit uitputten door hem bijvoorbeeld lange wandelingen te laten maken. De jonge hond heeft namelijk al zijn energie nodig om een goed en sterk gestel op te bouwen.
ACTIVITEIT : de Basset Hound heeft zeer veel beweging nodig. Veel mensen vergissen zich in dit ras en denken dat het dier niet van bewegen houdt. Dit is echter een groot misverstand. Begin niet aan het ras indien u niet met hem kunt gaan wandelen en spelletjes kunt doen.
BIJZONDERHEDEN
Door zijn Franse afkomst is
de Basset Hound verwant aan andere Franse laagbenige brakken of bassets, zoals de Basset-Artésien-Normand, de Basset Bleu de Gascogne en de Basset Fauve de Bretagne. Door hun korte benen zijn deze brakken niet snel; hun jachtkwaliteit schuilt in hun goede neus, spoorvastheid, doorzettingsvermogen en intelligentie; ze jagen systematisch. Op het spoor geven ze 'luid', ze blaffen, waardoor ze het wild naar de jager drijven. Meestal wordt met een klein groepje honden 'onder het geweer' gejaagd; de jager gaat te voet. Hun jachtgedrag bepaalt ook hun aard als huishond. Ze leven graag in een kleine groep. Vanwege hun onverzettelijke aard en intelligentie moeten ze goed worden opgevoed en ze hebben veel beweging nodig.
 
De Basset-Artésien-Normand De Basset Bleu de Gascogne De Basset Fauve de Bretagne

Als aan hun bewegingsdrang niet tegemoet wordt gekomen, kunnen er problemen ontstaan; denk maar eens aan hun welluidende stemmen. De meeste bassets zijn wat lichter gebouwd dan de Basset Hound. De verschillende rassen zijn vaak aan het plaatselijke terrein aangepast. Vanwege het vaak geaccidenteerde terrein heeft de Basset Fauve de Bretagne bijvoorbeeld een kortere rug. De Basset-Artésien-Normand is een lange hond, die stevig op zijn korte benen staat. Hij heeft een mooi, fijnbesneden, adellijk hoofd en een prachtige stem. De maat is van 15 tot 20 kg. De vacht is vaalrood met mantel (zwart en daskleurig dek) en wit of rood en wit. Zijn karakter is vrolijk en zeer aanhankelijk. 
De Basset Bleu de Gascogne
lijkt sterk op zijn `neef' die benen van normale lengte heeft, de Grand Bleu de Gascogne. Hij is tamelijk maar niet overdreven zwaar gebouwd. Het hoofd is zeer adellijk, droog, spitsboogvormig, nauwer dan breed. Hij heeft krachtige rechte voorbenen, lichte tot halve draaiing toegestaan; voeten in de vorm van een licht verlengd ovaal. Zolen en nagels zwart. De vacht is grof, tamelijk kort en dicht.  Kleur : geheel gevlekt ( zwart en blond ), waardoor een leisteenkleurige zweem ontstaat. Soms kleinere of grotere zwarte vlekken. Meestal twee zwarte vlekken aan elke kant van het hoofd die de oren bedekken, de ogen omgeven en ophouden op de wangen. Zij raken elkaar niet op de top van het hoofd, maar laten daar een witte tussenruimte open. In het midden hiervan bevindt zich vaak een klein, ovale zwarte vlek die kenmerkend is voor dit ras. Twee meer of minder helder roodbruin ( tan ) gekleurde vlekken die zich boven de wenkbrauwbogen bevinden maken dat de hond er soms uitziet alsof hij vier ogen heeft. Sporen van deze roodbruine kleur bevinden zich ook op de lippen, aan de binnenkant van de oren, op de ledematen en onder de staart. De schofthoogte is 34 tot 38 cm, met een gewicht van ongeveer 17 kg.  Hij jaagt uitstekend in meute en wordt gebruikt voor de korte jacht met het geweer op konijn en haas. Deze honden zijn zacht van karakter, aanhankelijk en zeer gehecht aan hun baas. Een consequente opvoeding is echter noodzakelijk.

De Basset Fauve de Bretagne
( de kleinere broer van de Griffon Fauve de Bretagne ) is klein en gedrongen, maar vooral ook krachtig, behendig en levendig. Ze hebben brede, goedgespierde, krachtige lendenen en een korte, brede rug. De voorbenen zijn recht of licht gedraaid. Voor zijn afmeting is hij zeer snel. De schedel is vlak en nogal nauw ter hoogte van de weinig geprononceerde wenkbrauwbogen. De snuit is wigvormig, de lippen zijn niet te zwaar. De schofthoogte is 32 tot 38 cm en het gewicht bedraagt ongeveer een 15 kg.  De vacht is hard, droog en tamelijk kort; de kleur is rossig, van goud-tarwekleurig tot steenrood. De Basset Fauve de Bretagne, die een moeilijk karakter heeft en koppig is, jaagt alleen, in paren, in kleine groepen of in meutes. Hij jaagt in het struikgewas en zijn specialiteit is haas. Als hij goed getraind is, is hij een goede speurhond. Het is een rustige en aanhankelijke hond tegenover zijn baas, maar dit ras heeft wel een consequente opvoeding nodig.  Hij heeft ruimte en veel beweging nodig, maar hij kan, in tegenstelling met de Griffon Fauve de Bretagne, ook binnenshuis leven.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009