header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Beagle

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - eenvoudig onderhoud - veel beweging nodig - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De afstamming van de Beagle is zo oud dat details onbekend zijn. Iedere liefhebber heeft zo zijn eigen opvattingen, maar de meeste zijn het er wel over eens dat hij één van de oudste Brakkenrassen is. Hoewel sommigen aannemen dat hij al in Romeinse tijden in Groot-Brittannië leefde, kwam hij daar zeker in de 16de eeuw al voor. Dat hij verwant is aan
Foxhounds staat als een paal boven water. Ook over de naam wordt verschillend gedacht. Is die ontleend aan het Franse 'beguele' ('keel' vanwege zijn luide stem) of van het Engelse 'beag' of 'beg' ('klein', vanwege zijn formaat) ? Beagles werden namelijk ook zeer klein gefokt. Beagles hebben tegenwoordig een minimumschofthoogte van 33 cm, een maximumschofthoogte van 40 cm en wegen ongeveer een 15 kg. Met de Beagle wordt zowel individueel als in de meute gejaagd. Het is een jacht- en gezinshond.  Als huishonden vereisen Beagles veel ruimte, sociaal contact en beweging. Het zijn trouwe en betrouwbare huisgenoten, mits goed opgevoed. President Lyndon Johnson had een paar Beagles, maar ook de 'stripheld' Charlie Brown (Peanuts) heeft een onvervalste Beagle: 'Snoopy' !

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen en teven minimaal 33 cm, maximaal 40 cm. Uiterlijk: stevige, compact gebouwde brak; krachtig, vrij, uitgrijpend gangwerk. Kleur: iedere erkende brakkenkleur, behalve leverkleurig; de staartpunt is wit. Hoofd: tamelijk lang, krachtig zonder grof te zijn, met vierkante snuit; grote, hazelnootkleurige of bruine ogen; lange, lage, ronde hangoren. Staart: vrolijk gedragen, maar niet gekruld.
VACHT : kort stokhaar, m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam of borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig. Enkel wassen indien echt nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vergt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
KARAKTER : vriendelijk, levendig, aanhankelijk, intelligent en dol op kinderen.
OPVOEDING : de Beagle is nu niet meteen het gehoorzaamste hondenras. In de eerste plaats is hij een vrij zelfstandige jachthond, die daarnaast ook als huishond geschikt is. Het is aangeraden om met een Beagle naar een gehoorzaamheidscursus te gaan.
ACTIVITEIT : de Beagle heeft zeer veel beweging nodig.
BIJZONDERHEDEN : voor sportieve mensen is deze gezinshond een prima keuze, maar op een flat is hij minder op z’n plaats. Dit ras is graag buiten en kan prima met meerdere soorten in een buitenkennel gehouden worden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009