header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Bearded Collie

 

kuddebewaker van schapen - ideale huishond - veel beweging nodig - geschikt voor geleidehond -
behoeft speciale vachtverzorging

 LAND VAN HERKOMST : Schotland

GESCHIEDENIS
De eerste voorouders van de Bearded Collie zouden honden zijn die in 1514 met een schip uit Polen in Schotland aankwamen en geruild werden tegen een ram en een ooi. Het is één van de oudste Britse ( Schotse ) Herdershonden. De huidige Bearded Collies stammen af van een paar "Jeannie en Bailie", dat in 1944 door ene mevrouw Willison werd gefokt. Hij vertoont een grote gelijkenis met de Old English Sheepdog of Bobtail en de Poolse Herdershond, wat laat vermoeden dat deze drie honden dezelfde voorouders hebben. Vroeger werd de Bearded Collie gebruikt als Drijvershond, die de kudden van de Hooglanden naar het abattoir in Liverpool bracht.  Nu is hij vooral als gezelschapshond populair. De Bearded Collie heeft een lange, dichte vacht. De rasnaam geeft aan dat hij een flinke baard heeft. De opvallende vacht is met of zonder witte aftekeningen op voorsnuit, schedel ('bles'), borst, benen, voeten, hals of staartpunt. Het lange haar moet dagelijks worden gekamd en geborsteld.  'Beardies' zijn rustige honden, die graag lange wandelingen maken.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 52,5 tot 56 cm, teven 50 tot 52,5 cm. Gewicht van 18 tot 27,5 kg. Uiterlijk: sterk, 'droog' lichaam; actief, vrij gangwerk. Vacht : dubbele vacht, met rechte, harde, ruige, niet gekrulde bovenvacht en zachte, dichte, wollige ondervacht. Op de rug valt de vacht in de lengte in een natuurlijke scheiding. Bruin, zandkleurig, roodbruin, zwart, blauw, grijs of leikleurig, ook met wit. Kop: brede schedel, stevige snuit; grote ogen, vriendelijke uitdrukking; middellange hangoren. Staart: lang, opwaartse buiging aan eind.
VACHT : lange, ruige dekharen met mozaïekverharing en een dikke ondervacht met blokverharing, m.a.w. de dekharen zijn lang en ruig en ertussen komen lichter gekleurde en zachtere wolharen voor. Het haar valt sluik of lichtgolvend van het lichaam af. Het verharen van de ondervacht veroorzaakt nogal eens klitvorming.  VERHARING : dekharen - mozaïekverharing en wolharen - blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : de vacht verluchten met een grove kam. Opgepast : de onvervacht laten zitten.  GROTE BEHANDELING : in de rui de losse ondervacht uitharken met een herdersharkje, alsook de losse dekharen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Indien nodig de nagels knippen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Voeten rondzetten. Eventueel een strikje maken of froufrou bijknippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : dit is een vacht die zeer veel onderhoud eist, zeker in de ruiperiode. Wordt de vacht niet regelmatig verzorgd, dan treedt er in een minimum van tijd ‘vervilting’ op. Dit komt doordat los haar blijft hangen in de haren, waardoor klitten ontstaan. Wanneer men dan deze klitten niet uitkamt, wordt het nog erger en ontstaan klitten tot tegen de huid, m.a.w. vervilting. Weinig los haar in huis. Wel zand en aarde die aan de haren kleven, vooral bij regenachtig weer.
AARD :
de Beardie is vrolijk en soms wat uitgelaten.  Met zijn warrige haardos is hij waarschijnlijk de meest opvallende herdershond en gezelschapshond.  Hij is een plezier om in huis te hebben.  Hij is aanhankelijk, sympathiek, schrander, onvermoeibaar en lief voor kinderen.  Vanwege zijn zacht karakter is de Bearded Collie ook geschikt voor mensen die wat minder ervaring hebben met het opvoeden van honden en door zijn groot aanpassingsvermogen voelt hij zich zowel op het platteland als in de stad thuis. Hou rekening met het feit dat de vacht van deze hond veel verzorging verlangt, waar u niet te licht mag over denken.
OPVOEDING :
de Bearded Collie is een intelligente hond die snel leert. Een harde opvoeding heeft op deze hond geen effect. U kunt hem best met een zachte hand spelenderwijs opvoeden. Geef hem veel vrolijke commando’s en lofuitingen en leg vooral niet teveel druk op de hond, want dat verpest zijn open en vrolijk karakter.
SOCIALE AANLEG : deze honden kunnen goed opschieten met kinderen, huisdieren en andere honden. Ook vreemden worden in de regel uitbundig begroet. Een Bearded Collie behoort deel uit te maken van het gezin en hoort niet in een kennel.
BIJZONDERHEDEN
Belangrijke verwante rassen zijn onder meer de Polski Owczarek Nizinny of Poolse Herdershond en de Nederlandse Schapendoes. Beide zijn authentieke Europese herdershonden van de Europese laagvlakte. De Nederlandse Schapendoes lijkt qua uiterlijk sterk op de Bearded Collie. Hij heeft een kuif, snor en baard. De vacht is droog, beslist niet zijdeachtig en wordt in alle kleuren gefokt, het liefst in grauw-grijs tot zwart. De schofthoogte is 43 tot 50 cm voor reuen en 40 tot 47 cm voor teven. Het temperament is vriendelijk maar pittig; ze hebben veel bewegingsdrang. De Polski Owczarek Nizinny wordt beschouwd als de directe voorouder van de Bearded Collie omdat er vroeger een levendige handel in schapen was tussen Schotland en Polen. De Gos d'Atura ofwel Catalaanse Herdershond lijkt op de Nederlandse Schapendoes, maar deze intelligente, waakse hond is iets groter.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009