header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Berner Sennenhond

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van rundvee - eenvoudig onderhoud - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Zwitserland

GESCHIEDENIS
Toen Romeinse soldaten het gebied binnentrokken dat nu Zwitserland heet, hadden zij grote waak- en oorlogshonden bij zich. In het nieuwe land paarden deze honden met plaatselijke herdershonden en uiteindelijk ontstonden daaruit vier aparte Zwitserse Sennenhonden : de Appenzeller, de Entlebucher, de Grote Zwitserse en de Berner Sennenhond. De Berner Sennenhond uit het kanton Bern heeft een lange vacht en werd de populairste. Ze werkten als boerderijhond ( zie de naam 'sennen' : betekent boerderij of sennenhut ) en trokken karren voor kaasmakers en wevers. In de 19de eeuw was het ras bijna verdwenen, maar het werd in ere hersteld onder supervisie van professor Albert Heim. Tegenwoordig zijn Berner Sennenhonden populaire gezelschapshonden. De Sint Bernard, de Rottweiler en de New Foundlander zijn verwant aan de Berner Sennenhond.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 64 tot 70 cm, teven 58 tot 66 cm. Uiterlijk: stoer, evenwichtig lichaam; krachtig, stuwend gangwerk.  Kleur: black and tan met witte (deels symmetrische) aftekeningen. Hoofd: brede, iets gewelfde schedel met middellange, rechte snuit; amandelvormige, donkerbruine ogen; middelgrote hangoren. Staart: lang, laag aangezet en bevederd.
VACHT :  kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : de ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.
AARD : het temperament van een Berner Senner is dat van een hard werkende, vokomen gedomesticeerde hond.  Hij heeft een lange weg afgelegd van zijn Molossus voorvaderen, maar hij behoudt nog steeds veel van hun moed, kracht en gehardheid. Hij is waardig, aanhankelijk, waakzaam, goed in de omgang met de mens en met andere dieren, en hij is gemakkelijk af te richten.  Hij blaft weinig.
OPVOEDING : de Berner Sennenhond moet op een evenwichtige, consequente en zeer liefdevolle manier worden grootgebracht. Hij is een snelle en leergierige leerling, die erg gevoelig is voor de stem van zijn baas. Laat een opgroeiende Berner Sennenhond nooit trappen lopen of zich op een andere manier te zwaar belasten. Het dier heeft al zijn energie nodig om goede en sterke botten, pezen en gewrichten op te bouwen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009