header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Border Collie

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van schapen en rundvee - veel beweging nodig - goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : Engeland / Schotland

GESCHIEDENIS
De Border Collie of de Working Collie wordt al eeuwenlang gefokt om zijn werktalent en wordt beschouwd als 'de beste schaapshond' die er bestaat. Voor herders is het uiterlijk van hun hond minder belangrijk dan hun snelheid, behendigheid en talent om vee te hoeden. Ze zijn afkomstig uit Schotland en staan erom bekend dat ze met een bepaalde blik uit hun ogen de schapen in bedwang houden, zodat die in de kudde blijven. Aangezien Border Collies erg snel leren, zie je ze ook veel op gehoorzaamheidscursussen, waar ze steevast de hoogste prijzen in de wacht slepen. Ze zijn gefokt voor een zeer actief buitenleven en hebben veel behoefte aan beweging.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 53,5 cm (ideaal), teven iets kleiner. Uiterlijk: evenwichtig gebouwd, gespierd, sportief lichaam; vrij, soepel gangwerk. Kleur: allerlei kleuren zoals zwart of rood, met wit; wit mag niet overheersen. Een zwart-witte vacht komt het meeste voor. Hoofd: brede schedel, stevige, niet te korte snuit; ovale bruine ogen staan wijd uit elkaar; middelgrote oren, staand of half opgericht ( tipoor ). Staart: niet te lang, maar moet minstens tot de hak reiken.
VACHT : kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : de ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.
AARD : de Border Collie is een krachtige hond die zeer liefhebbend, levendig en onafhankelijk is.  Hij heeft er alles voor over om daar te kunnen werken waar de kuddes zijn.  Zijn instincten zijn vlijmscherp en hij is zeer intelligent.  Hij is trouw en heeft een enorme 'will to please'.  Hij is goed te trainen en heeft uitdaging nodig om goed te functioneren.
ACTIVITEIT : de Border Collie heeft enorm veel beweging nodig. Zowel mentale als fysieke inspanning is voor hem een vereiste.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009