header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Bouvier
( des Flandres )

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van rundvee - bestand tegen alle weerstypen - een goede afschrikker

 
LAND VAN HERKOMST : België (Vlaanderen)

GESCHIEDENIS
De 'Bouvier' zoals hij kortweg wordt genoemd, is een van de populairste huishonden, zoals hij ooit een van de stoerste veedrijvers was. Hij is afkomstig uit Vlaanderen; de oude rasnaam is Vlaanderse Veedrijvershond of Vlaamse Koehond. Behalve veedrijver was hij ook trek- en karnhond. Vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw, hebben Bouviers tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke taken uitgevoerd, zoals het brengen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten. Tegenwoordig is de Bouvier een bijzonder veelzijdige gezelschapshond. Hij is ook geleide- waak-, verdedigings-, speur- en politiehond.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 62 tot 68 cm, teven 59 tot 65 cm. Gewicht : ongeveer 40 kg.  Uiterlijk: compact, krachtig lichaam; vrij, trots gangwerk. Kleur: grijs, meestal gestroomd of zwart gevlamd, zwart; liefst geen licht gekleurde vacht. Hoofd: groot, met vlakke schedel en brede snuit; bruine, ovale, zwart omrande ogen; in België in driehoeksvorm gesneden, rechtop staand; in Nederland ongecoupeerde, kleine, vlak tegen hoofd hangende oren. Staart: ingekort tot op 2 tot 3 wervels.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriërborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt. Het kost echter wel geld, vooral bij een grote hond als de Bouvier.
AARD : de Bouvier is zeer trouw en gehecht aan zijn baas en diens gezin. Hij is waaks, moedig, gehard, evenwichtig, intelligent en werkt graag.  Het is een goeie waakhond en hij is geschikt voor africhting.
OPVOEDING : u moet een Bouvier op een evenwichtige en consequente manier opvoeden, waarbij u de hond zonder al te hard op te treden duidelijk maakt, dat u de baas bent en blijft. Dit ras is intelligent en pikt relatief snel commando’s op, al leert de hond niet zo snel als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Wanneer Bouviers éénmaal iets geleerd hebben, blijven ze dit hun hele leven onthouden.
SOCIALE AANLEG : Bouviers zijn over het algemeen sociale honden en als ze op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd zijn met katten, zal de omgang met andere huisdieren en soortgenoten geen probleem opleveren. Kinderen en Bouviers vormen over het algemeen een goede combinatie, terwijl vreemden daarentegen wat argwanend tegemoet worden getreden. De Bouvier is er in eerste instantie voor zijn gezin. Zijn trouw wordt wereldwijd geroemd.
ACTIVITEIT : de Bouvier vereist veel lichaamsbeweging om in conditie te blijven. Omdat Bouviers goed te trainen zijn, moet zeker aandacht worden besteed aan de "mentale" training.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009