header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Boxer

 

ideale gezelschapshond - eenvoudig onderhoud - geschikt voor geleidehond - stierenvechtersafkomst - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
Sommigen denken dat de rasnaam iets heeft te maken met de moed van de deelnemers aan de Boxer-opstand in China in het begin van de 20ste eeuw. Hoe dan ook, de Boxer stamt af van oude vechthonden en honden die op wilde zwijnen en beren jaagden. De Boxer is een gepolijste aanpassing van de oude 'Bullenbeiser' uit vechterskringen van 17de,18de en 19de eeuws Europa.  Onder zijn mogelijke voorvaderen bevinden zich de Deense Dog en de Old English Bulldog, en hij heeft zeker iets van een TerriŽr in zich.  Hij begint steevast zijn gevecht met zijn voorpoten, als een echte bokser.  Boxers zijn intelligent, behendig en sterk. Ze behoren tot de zes officiŽle Duitse gebruikshondenrassen. In BelgiŽ en Nederland zijn ze vooral gezelschapshond. In Nederland zijn ze inmiddels bijna uitsluitend te zien met ongecoupeerde, vlak tegen de wangen liggende hangoren.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 57 tot 63 cm, teven 53 tot 59 cm. Gewicht : bedraagt 24 tot 28 kg.  Uiterlijk: vierkant, gespierd lichaam; gelijkmatig, stuwend gangwerk. Kleur : geel (van lichtgeel tot donkere rode tinten) of gestroomd, met of zonder witte aftekeningen en een donker masker. Hoofd: licht gewelfde schedel met korte, brede snuit; ovale, donkerbruine ogen; oren traditioneel gecoupeerd, in Nederland intacte hangoren. Staart: ingekort op ongeveer 8 tot 10 cm, hoog, vrolijk gedragen.
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : hij is zelfverzekerd en trots, en heeft een eigenwijze houding.  Velen houden van hem, maar velen zijn ook bang van hem.  De Boxer is een goede bewaker en overwint vele gehoorzaamheidstaken.  Hij is een goede gezelschapshond en is altijd te vertrouwen.  Hij is levendig, moedig en vechtlustig, maar aanhankelijk en lief voor kinderen.
ACTIVITEIT : de Boxer heeft veel beweging nodig. Het ras doet er lang over om volwassen te worden. Hij wordt erg sterk en uitbundig en de baas moet genoeg tijd hebben om hem af te richten en de nodige activiteit te geven.
OPVOEDING : leer de Boxer al te onstuimig, zoals tegen iemand opspringen, af. Omdat hij snel leert en over een behoorlijke portie intelligentie beschikt, is de boxer erg geschikt voor allerlei takken van de hondensport, van africhting tot behendigheid.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009