header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

De Braque du Bourbonnais

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - staande hond

 LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Braque du Bourbonnais ( of Bourbonnais Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Staande Honden, van het Brak-type. Het is een sportieve hond die ontstond uit de oude Franse Brakken. De Bourbonnais heeft, zoals zijn naam laat vermoeden, zijn oorsprong in de Franse provincie Bourbon. Het is een oud ras.  Men veronderstelt dat hij staat afgebeeld op een 16de eeuws kunstwerk, want deze afbeelding komt goed overeen met de huidige Bourbonnais. De geschiedenis van het ras werd onderbroken door de Franse Revolutie. De zuiverheid van het ras werd echter in de 19de eeuw zorgvuldig beschermd.  Helaas werden er aan het einde van de 19de eeuw gecommercialiseerde fokprogramma's uitgevoerd, om tegemoet te komen aan het plotseling begerige Bourbonnais-publiek. Deze eens zo uitstekende jagers zagen hun instinct verloren gaan omwille van de show. De beide wereldoorlogen eisten ook hun tol. Enkele liefhebbers bundelden uiteindelijk hun krachten en het ras is tegenwoordig weer één van de meer verfijnde continentale Pointers. Deze Brak is een tamelijk grote, gespierde hond die hardheid en elegantie combineert. De Bourbonnais wordt bijna altijd zonder staart geboren, daarom wordt hij ook vaak 'de Braque met de korte staart' genoemd.

IDEALE RASKENMERKEN
Gemiddelde schofthoogte van ongeveer 55 cm en een gewicht van 18 tot 26 kg. Hoofd : de schedel is lang en tamelijk gewelfd; de jukbeenderen zijn gerond en in een stompe hoek met de neusrug verbonden. Het hoofd is niet te vierkant. De neus is bruin of lichtbruin en breed; steekt iets voor de lip uit. Rechte, lange en zeer brede neusbrug. De lippen zijn tamelijk zwaar en enigszins hangend. De ogen : groot en donker barnsteenkleurig, goed in de oogkassen geplaatst; de uitdrukking is vrijmoedig en vriendelijk. Oren : tamelijk fijn en niet te breed; zeer dicht bij het hoofd gedragen, tamelijk laag aangezet en licht gevouwen; reiken tot iets onder de keel. De hals is zwaar, tamelijk kort en goed gespierd. Er is een lichte keelhuid. Lichaam : de borst is diep en breed en reikt minstens tot de elleboog. De ribben zijn lang en gewelfd, de rug is licht gebogen. De lenden zijn kort, gewelfd, breed en gespierd; het kruis is gerond. De flanken zijn plat en enigszins diep. Staart : zeer kort, tamelijk laag aangezet; hij vormt een 3 tot 5 cm lange kegel; nooit langer dan 8 cm. Lichaam : sterke, lange en schuine schouders. Rechte voorbenen met goed bot. Ellebogen zijn volledig verticaal. Korte middenvoeten en staan enigszins schuin naar voren, maar niet gedraaid. Rechte, aflopende en zeer gespierde dijen. De sprongen zijn breed, recht, zonder afwijkingen. Tamelijk lange middenvoeten en verticaal. Kattenvoeten met gesloten tenen en droge voetzolen. De vacht is kort en dicht, enigszins vet, niet glanzend. Kleur : wit en lichtbruin, soort van reekleurig, zonder grote aftekeningen, wel met zeer kleine vlekjes in het wit verlopend en in gelijke mate over gans het lichaam verspreid.
AARD :
deze Bourbonnais is uitstekend gezelschap.  Hij is intelligent, hartelijk en voor verschillende doeleinden bruikbaar, maar hij kan ook wel eens 'grillig' zijn. Deze allround jager kan ingezet worden voor allerlei soorten van wild, daar hij niet gebonden is aan moeras en bos.
ACTIVITEIT :
zoals zijn soortgenoten vraagt ook deze hond voldoende ruimte en lichaamsbeweging.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009