header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Briard

 

ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond - kuddebewaker van schapen

 
LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Briard is een zeer oud ras dat waarschijnlijk al in de 14de eeuw gefokt werd. Het is een van de vier Franse Herdershonden. In 1371 zou een edelman, Aubry de Montdidier, een dergelijke hond hebben gehad die de moordenaar van zijn baas opspoorde.  In 1809 werd voor het eerst melding gemaakt van de Chien de Berger de Brie, een Franse langharige schaapshond. Op de Parijse hondenshow in 1863 werd de eerste prijs gewonnen door een Briard, zoals hij kortweg wordt genoemd. In de Eerste Wereldoorlog werden veel Briards gebruikt in de functies van bericht- en Rode Kruishond. Briards hebben sterk de neiging om te herderen en te beschermen en zijn erg trouw een aanhankelijk voor hun eigen gezin. Ten opzichte van onbekenden zijn ze iets afstandelijker. Ze hebben wenkbrauwen, snor en baard, en de staart eindigt in een haak, die crochet wordt genoemd. De vacht moet elke dag worden gekamd en geborsteld.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 62 tot 68 cm, teven 56 tot 64 cm. Gewicht : ongeveer 34 kg.  Uiterlijk: energiek, gespierd lichaam; kwiek, krachtig gangwerk. Kleur : effen kleuren, behalve wit, kastanjebruin, tweekleurig, witte bef en witte voeten. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en fauve.  Hoofd: krachtig, nogal lang, met baard, snor en wenkbrauwen en nogal vierkante snuit; nogal grote, donkere ogen; vrij korte hangoren met lang haar. Oren gecoupeerd of ongecoupeerd.  Staart: lang; het einde vormt een haak.
VACHT : lange, ruige dekharen met mozaļekverharing en een dikke ondervacht met blokverharing, m.a.w. de dekharen zijn lang en ruig en ertussen komen lichter gekleurde en zachtere wolharen voor.  VERHARING : dekharen mozaļekverharing en de wolharen blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : dagelijks de vacht verluchten met een grove kam.  Opgepast : de ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de rui de losse ondervacht uitharken met een herdersharkje, alsook de losse dekharen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : dit is een vacht die zeer veel onderhoud eist, zeker in de ruiperiode. Wordt de vacht niet regelmatig verzorgd, dan treedt er in een minimum van tijd ‘vervilting’ op. Dit komt doordat los haar blijft hangen in de haren, waardoor klitten ontstaan. Wanneer men dan deze klitten niet uitkamt, wordt het nog erger en ontstaan klitten tot tegen de huid, m.a.w. vervilting. Weinig los haar in huis. Wel zand en aarde die aan de haren kleven, vooral bij regenachtig weer.
AARD : de Briard is plichtsgetrouw en intelligent, en een echte gentleman. Zowel wanneer hij stil als luidruchtig is, is hij aantrekkelijk.  Zijn fatterige en onbekommerde aanpak van zijn dagelijkse plichten zijn betoverend.  Zijn discretie inzake etiquette en smaak is typische Frans.  Hij is levendig, opgewekt en vriendelijk, maar spoedig gekrenkt.
OPVOEDING : de opvoeding moet consequent, met veel geduld en liefde, maar ook met een strakke hand gebeuren. Een harde, onrechtvaardige opvoeding heeft hetzelfde effect als geen opvoeding of een slechte. De hond kan er teruggetrokken of zelfs agressief van worden. In huis tussen de gezinsleden voelen de honden zich het best op hun plaats.
ACTIVITEIT : dit hondenras heeft redelijk veel beweging nodig. U kunt met uw Briard de vrije natuur intrekken, maar zwemmen en lopen naast de fiets zijn ook prima manieren van lichaamsbeweging. De Briards lenen zich uitstekend voor africhting.
SOCIALE AANLEG : bij de juiste baas ontplooit de Briard zich als een fijne gezinshond die goed kan samenleven met andere huisdieren. Soms stellen ze zich wat dominant op ten opzichte van andere honden. Vreemden worden argwanend gadegeslagen.
BIJZONDERHEDEN : Eén van de verplichte raskenmerken van Franse Herdershonden zijn de dubbele wolfsklauwen aan de achtervoeten. Deze mogen dus niet worden verwijderd, zoals bij andere rassen meestal gebeurt. Een andere Franse Herdershond die hier genoemd moet worden, is de rustieke Picardische Herdershond.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009