header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Broholmer
(Deense Mastiff)

 

ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Denemarken

GESCHIEDENIS
De Denen accepteerden de Engelse Mastiffs, die zij van het Engelse koninklijk huis cadeau kregen, net zoals zij de Duitse Mastiff hadden geaccepteerd van het Duitse koninklijk huis.  De Deense Broholmer is dan ook het resultaat van een kruising tussen de Engelse Mastiff en de 'inheemse hond', die zij al eerder uit Duitsland hadden gekregen.  Het ras is waarschijnlijk ontstaan ergens in de 19de eeuw.  Dit waren robuuste honden die in heel Denemarken jarenlang bijzonder populair waren.  Maar de oorlogsjaren veranderden het aanzicht van Europa en veranderde ook de praktische kant van het houden van een hond met zo'n 'grote eetlust'.  Pas in 1970 werden opnieuw inspanningen gedaan om het ras te behouden.  Momenteel bestaan er nog ongeveer een zeshonderdtal exemplaren van dit ras, waarvan 95 % in Denemarken. Tot voor kort mocht het ras niet worden uitgevoerd, zodat deze hond in onze contreien een ware zeldzaamheid is.  De huidige basis van het ras is kleiner, maar het type staat stevig op zijn benen.  De verzorging van de Broholmer is zeer veeleisend en vraagt dus veel aandacht van de eigenaar.  Deze hond is erg op 'eigen mensen' gericht en moet intensief begeleid worden.  De Broholmer of Deense Mastiff werd internationaal erkend vanaf 1 januari 1998.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen minimaal 75 cm en teven minimaal 70 cm. Het gewicht varieert tussen de 55 en de 75 kg.  Het verschil tussen reuen en teven is erg duidelijk. Het karakteristieke van de Broholmer is zijn brede en sterke voorborst. Het hoofd wordt normaal niet hoog gedragen, maar enigszins laag. De hals is sterk en zwaar, licht gebogen. De rug is lang met iets aflopende croupe. De voorbenen zijn sterk en krachtig, de bovenbenen bespierd. Van voren gezien zijn de benen recht. De achterbenen zijn goed gehoekt en bespierd.  Kleur : goud ( reebruin, gestroomd ) met een donker masker, of zwart, met witte aftekening op de borst, voeten en eventueel staartpunt.  Hoofd en schedel : relatief breed en groot;  het voorhoofd is hoger dan de neus, maar loopt parallel. Voorhoofd is erg breed en sterk; neus is kort en dik met afhangende lippen. De bovenkaak heeft dezelfde lengte als de onderkaak. De spieren van de kaak zijn sterk ontwikkeld, de keelhuid vol en veel. Kleine oren, vrij hoog geplaatst. De ogen zijn rond, niet te groot met een slimme uitdrukking. De kleur van de ogen varieert van donker bruin tot donker amber.  De staart is breed aan de aanzet. De beharing op de staart mag niet sterker zijn aan de onderzijde dan aan de bovenzijde.  Krachtige voeten met gesloten tenen.  Vacht : stokharig, dicht tegen het lichaam aangelegen.
AARD :
de Deense Broholmer is waaks, trouw en niet vlug bang te krijgen.  Het is een vriendelijke, vrolijke en kalme hond die goed kan afgericht worden, maar zijn afmetingen en kracht eisen echter een baas die zeker van zijn stuk is en de mogelijkheid heeft om de hond de nodige training, oefening en discipline te geven. 
ACTIVITEIT : tot de leeftijd van anderhalf jaar geef je de hond liefst niet teveel activiteit, in verband met zijn enorme groei. Aangeraden wordt, dit tot zeven maanden op te bouwen met vijf minuten per wandeling/per levensmaand. M.a.w. een hond van 3 maand maximaal 15 minuten per wandeling. Ná 7 maanden niet langer dan anderhalf uur en pas na anderhalf jaar volledig belasten. In verband met explosieve groei niet belasten door met frisbees en balletjes te laten spelen.
OPVOEDING : de opvoeding dient consequent te gebeuren, maar zeer vriendelijk. De opvoeding kost veel tijd aangezien de Broholmer zo laat volwassen wordt. Je mag niet té jong té veel van hem verwachten. Ze leren wel makkelijk en wat zij eenmaal geleerd hebben vergeten ze nooit meer.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009