header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Bull Terriėr

 

vergt weinig onderhoud - stierenvechtersafkomst - ratterriėr - een goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland
Varianten  : de Mini Bull Terriėr

GESCHIEDENIS
In 1850, na jaren van experimenteren, schiep James Hinks uit Birmingham ( Engeland ) een nieuwe 'Bull en Terriėr' hond.  Een hond die sommige van de ongewenste kenmerken van de Bulldog (kromme rug, te zeer gebogen poten en teruggeschoven onderkaak) niet meer in zich had.  Hij werd hoofdzakelijk uit kruisingen tussen de stierenvechtende Bulldog en de nu uitgestorven English White Terriėr gefokt.  Inkruising van de Spaanse Pointer maakte hem groter. In 1860 ontstond een zuiver witte hond, die al snel populair werd om zijn aantrekkelijke uiterlijk en actieve temperament. Zijn bijnaam was de 'white cavalier'. Deze sterke hond kon zichzelf verdedigen, maar begon niet uit zichzelf te vechten. Nu is hij een aanhankelijke gezelschapshond. Zoals alle Terriėrs heeft ook hij een consequente opvoeding en omgang nodig. Hij is vrolijk en spontaan en past zich aan allerlei leefomstandigheden aan. Wit is populair, maar hij heeft ook andere kleuren.

IDEALE RASKENMERKEN

De schofthoogte bedraagt 53 tot 56 cm en de Bull Terriėr weegt zo'n 24 tot 28 kg.: Voor dit ras is er echter geen gewichts- of maatlimiet. Uiterlijk: gespierd, sterk lichaam; vrij, gemakkelijk gangwerk. Vacht  kort, glad, hard, glanzend. Kleur :  de vacht kan effen wit, wit met aftekeningen op de kop, en gestroomd zijn. Rood, zwartgestroomd, fawn en driekleurig, black and tan met een klein beetje wit, zijn toegestaan. Bij gekleurde exemplaren moet de kleur overheersen. Hoofd: sterke, eivormige schedel met dun toelopende snuit; zeer donkere, driehoekige ogen; kleine, dunne, staande oren ( prikoor of staand oor ). Staart: kort, laag aangezet, puntig ( bananenstaart ).
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht.  Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Ogen en oren reinigen en indien nodig nagels knippen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : de Bull Terriėr heeft klasse en stijl.  Reeds lange tijd de favoriet van gentlemen uit Engeland, is hij een geraffineerde hond met goede manieren, verstandig en vrolijk.  De hond is gemakkelijk af te richten.  Hij is onverschrokken, levendig, evenwichtig, gehoorzaam, waakzaam, aanhankelijk, gehard en sterk.  Hij vraagt wel een strakke opvoeding.
OPVOEDING : laat uw pup een goede gehoorzaamheidscursus volgen. Als hij eenmaal volwassen is, en voor een hond van zijn grootte erg sterk, is het erg moeilijk om hem nog op te voeden. De Bull Terriėr is intelligent en leert redelijk snel, maar is ook koppig en eigenwijs. Een eventueel toekomstige eigenaar moet dan ook over veel geduld beschikken. Hij moet consequent zijn, maar zeker ook begrip kunnen tonen en liefdevol zijn.
ACTIVITEIT : de Bull Terriėr heeft een grenzeloze energie en is derhalve niet geschikt voor een stadsleven, waar hij zijn energie niet kwijt kan.
BIJZONDERHEDEN
Naast de 'Bull Terriėr' bestaat ook een kleinere variant : 'de Mini Bull Terriėr' ( zie foto ).  De Miniatuur Bull Terriėr is een getrouwe weergave van de Bull Terriėr, op gewicht en schofthoogte na.  Meer informatie vindt u op een afzonderlijke pagina over deze 'Mini'.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009