header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Engelse Bulldog

 

ideale gezelschapshond en huishond - eenvoudig onderhoud - stierenvechtersafkomst

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over de 'Engelse Bulldog'.  De Franse en Amerikaanse Bulldog worden respectievelijk onder de letters 'F' en 'A' besproken.  De Engelse Bulldog heeft het imago van een duwboot, krachtig en compact, met de vastberadenheid van een stoomlocomotief, goed geolied en sterk.  De Middeleeuwse versie van de Engelse Bulldog  (of British Bulldog) wijkt nogal af van de Bulldog zoals wij hem nu kennen. De eerste Bulldog was zeer mastiff-achtig van type. Deze hond was de vervaarlijke 'bullenbijter' die moest vechten met stieren. Van de vroege Middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw keken Engelsen graag naar deze 'sport' en gokten naar hartelust op de uitslag. In het midden van de 19e eeuw werd het 'bullenbijten' verboden. Daarmee kwam bijna een einde aan de Engelse Bulldog. Maar er werd doorgefokt met de honden met het zachtste temperament en zo ontstond de moderne Bulldog. Tegenwoordig is hij lief, aanhankelijk en ook zacht met kinderen.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte : tussen de 31 en de 36 cm.  Gewicht : reuen ongeveer 25 kg, teven ongeveer 22,5 kg. Uiterlijk: laag, massief, vierkant lichaam; gedrongen, rollend gangwerk. Vacht : recht, kort, glad, strak, glanzend, met losse, zachte huid. Kleur : de vacht komt voor in beige, roodbruin en gestroomd ( met of zonder zwart masker ), wit, met veel pigment op snuit en ogen en witgevlekt. Geen leverkleurig, zwart of black and tan. Hoofd: grote, vlakke schedel met zeer korte, brede snuit; laag geplaatste, ronde, donkere ogen; kleine, gevouwen oren ('rozenoor'). Staart: kort (gecoupeerd), laag aangezet, dun toelopend, recht of gekruld.
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) grove structuur; m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van tint. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, indien nodig de nagels knippen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk te verwijderen van kledij en zetels.
AARD : Ondanks de extreme fysieke kracht heeft de Bulldog een verwonderlijke graad van subtiliteit en onderdrukte kwaadheid behouden.  Een hond met charme en bescheidenheid.  Hij is de nationale trots van Groot-BrittanniŽ, het toonbeeld van vastberadenheid, stoutmoedigheid en trouw.  Hij is aanhankelijk en lief voor jong en oud.  Bovendien is hij intelligent en gemakkelijk af te richten. 
OPVOEDING : over het algemeen zijn de honden van dit ras niet moeilijk op te voeden. De Engelse Bulldog is zeer gevoelig voor uw stem(mingen) en heeft vaak al voldoende aan een vriendelijk verzoek. Onder geen beding mag dit ras (te) hard aangepakt worden, maar u mag zeker ook geen loopje met u laten nemen. Blijf altijd consequent.
ACTIVITEIT : hij heeft nood aan een dagelijkse wandeling en is dol op spelletjes. Laat de hond echter zijn eigen tempo volgen. Ook als pup mag u de hond niet teveel vermoeien. Uit ervaring zal moeten blijken hoeveel de Engelse Bulldog aan kan. Hij is beslist niet geschikt voor mensen die lange wandeltochten willen maken met de hond. Bij grote inspanning moet men oppassen, omdat de hond door de korte neus niet voldoende zuurstof krijgt (ademhalingsproblemen).
SOCIALE AANLEG : de omgang met soortgenoten en andere huisdieren is over het algemeen erg goed. Daarnaast zijn ze ook prima kameraden voor kinderen, omdat ze zeer tolerant zijn en de meeste ook een sterk ontwikkeld gevoel van humor hebben. Sommige exemplaren blijken uitermate waaks te zijn, terwijl andere zich ontpoppen tot allemansvrienden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009