header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Ca de Bestiar

 

geschikt voor reddingswerk - heeft veel beweging nodig - kuddedrijver - goede waakhond

 LAND VAN HERKOMST : Spanje

GESCHIEDENIS
De Ca de Bestiar of Perro de Pastor ( Presa ) Mallorquin behoort tot de familie van de Herdershonden en komt oorspronkelijk uit de Balearen, een eilandengroep voor de Spaanse kust.  Deze Perro ontstond vanaf 1700 door een selectief fokproces of door genetische manipulatie (misschien wel door beide).  Hij werd ontwikkeld om zijn werk te doen in extreem hete temperaturen.  Op de eilanden en de kustgebieden van het Middellandse-Zee gebied, vervulde hij met succes verschillende taken op boerderijen, zoals vee- en schapenhoeder, waakhond, verdedigingshond en gezelschapshond.  De eigenaren zijn meer uit op de bruikbaarheid van de hond, dan de raszuiverheid.  Daarom is het niet altijd zeker of men een 'raszuivere' Perro de Pastor Mallorquin heeft.  Dit ras heeft een ervaren baas nodig, gezien zijn temperamentvolle karakter.  Het is een redelijk grote hond, echter zonder overdrijving, van gemiddeld gewicht. Bij voorkeur is hij totaal zwart van kleur. De Ca de Bestiar is goed geproportioneerd, het lichaam is even lang als de schofthoogte. Hij is krachtig gebouwd, gespierd en robuust, maar zeker geen molossoide type.  De benen moeten redelijk lang zijn, om de hond van een beter uithoudingsvermogen te voorzien.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen : 66 tot 73 cm en teven : 62 tot 68 cm, met een gewicht van rond de 40 kg.  Hoofd en schedel : de neuslijn loopt parallel aan de schedellijn. De neus is vochtig, koud en zwart met goed opengesperde neusgaten. Het hoofd is krachtig en zwaar met goed aangegeven occiput. De ogen hebben een intelligente uitdrukking, zijn klein en staan niet te ver uiteen en zijn donker van kleur, hoewel lichtere ogen ook voorkomen. De kleur benadert dan die van donkere honing. De oren zijn driehoekig van vorm, en hangen met de punt naar voren gevouwen in de richting van de ooghoeken. De hond kan afhankelijk van de stemming de oren in een andere positie dragen. De oren en de staart mogen niet gecoupeerd worden.  De tanden zijn sterk en wit, de lippen zwart van kleur. De bovenlippen hangen bij gesloten mond niet onder de onderlijn van de kaak. De kleur is zwart, bij voorkeur diepzwart. Een enkele witte aftekening is toegestaan. De staart is krachtig en recht.  De voeten : de voetzolen sterk en zwart. De nagels zijn zwart en sterk. Vacht : de beharing is over het algemeen kort en dicht aanliggend op de huid, meestal tussen de 1.5 en 3 cm lengte met een zeer fijne ondervacht die heel dicht tegen de huid aanligt. Bij de variant met langer haar is de gemiddelde haarlengte 7 cm. De vacht wisselt met de jaargetijden en is het langste in de winter. De huid is elastisch, zonder rimpels en vouwen. Qua vachtverzorging is een regelmatige borstelbeurt voldoende.
AARD :
deze robuuste, beweeglijke, snelle en dappere hond verdedigt zijn territorium fel. Hij is gehoorzaam, aanhankelijk en trouw, maar hecht zich alleen aan zijn baas. Hij is van nature wantrouwend tegenover vreemden. Het is een intelligente, moedige, waakzame en alerte hond.
ACTIVITEIT :
de Ca de Bestiar heeft flink veel ruimte en beweging nodig. Het opvallende aan dit ras is de gang. Bij voorkeur gaat de hond in galop tijdens het werk. De pas is krachtig en elegant. Deze hond is zeer geschikt voor het leven op het platteland waar de temperaturen aan de hoge kant liggen.  Hij is dus minder geschikt voor een stadsleven in ons wisselvallig klimaat.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009