header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Cao de Castro Laboreiro

 

kuddebewaker van rundvee - veel beweging nodig - kuddedrijver - goede waakhond - agressief karakter

 


LAND VAN HERKOMST : ®Portugal

GESCHIEDENIS
De Cao de Castro Laboreiro of Portugese Veedrijvershond behoort tot het Molosser Bergtype en is een zeer oud Portugees ras.  Vermoedelijk vindt hij zijn oorsprong dicht bij de plaats Castro Laboreiro, waar hij nog steeds zeer populair is.  Om een taaie hond met een lange levensduur te verkrijgen, die onverschrokken en speels genoeg was om met wolven of andere roofdieren te vechten, werd er zeer selectief gefokt om uiteindelijk deze Cao te bekomen.  Hij is zeer geliefd als bewaker van schapen en vee.  Onlang heeft hij ook zijn debuut gemaakt als showhond, en dit met een veelbelovende toekomst.  Zijn unieke stem die wel een octaaf kan klimmen, maakt hem zeer geschikt als waakhond. Door eeuwenlang hard te werken als veedrijver werd deze hond zo 'hard' als de hoeven van de dieren die hij beschermde.  Hij wordt nog steeds gebruikt als vee- en schapenhoeder, als waakhond, gezelschapshond en politiehond.

IDEALE RASKENMERKEN
Hoofd : middelgroot, droog en zonder huidplooien. Onduidelijke stop. Lange, sterke en rechte neusrug. Krachtige kaken.  Ogen : schuin en van een matige grootte; licht kastanjebruin bij dieren met een lichte kleur en donkerkastanjebruin bij dieren met een donkere vacht. Oren : van een matige grootte; vrij dun, bijna driehoekig met afgeronde randen en afhangend.  Lichaam : rechthoekig; korte hals zonder keelhuid. Brede, diepe borstkas. Stevige, brede, korte en goed gespierde lendenen. Licht hellende croupe. Licht opgetrokken buik. Ledematen : gespierd met zware botten. Bijna ronde voeten met grove tenen. Zwarte of donkergrijze nagels. De staart is dik en behaard. Hij reikt tot aan het spronggewricht.  Vacht : grof, kort ( 5 cm ), ruw, glad, vlak aanliggend en overvloedig. Geen ondervacht. Een regelmatige borstelbeurt is noodzakelijk.  Kleur : wolfsgrauw is het meest voorkomend. Verder alle schakeringen van grijs, met of zonder zwart masker of gestroomd.  De schofthoogte bedraagt bij reuen 55 tot 60 cm en bij teven 52 tot 57 cm.  Het gewicht gaat bij reuen van 30 naar 40 kg en bij teven van 20 naar 30 kg.
AARD : dit ras staat bekend om zijn eeuwige trouw en liefde voor het werk.  Als er goed voor het dier wordt gezorgd en hij goed werd opgevoed, is hij zeer trouw aan zijn baas en heeft hij een goede band met de dieren die onder zijn hoede staan.  Dan is het een rustige, aanhankelijke, gehoorzame en vreedzame hond. De Cao de Castro Laboreiro is echter steeds op zijn hoede voor vreemden en zeer agressief tegenover potentiŽle 'roof'dieren.
ACTIVITEIT : om deze honden gelukkig te houden hebben zij dagelijks een flinke portie beweging nodig.
OPVOEDING : een consequente opvoeding is hier zeker noodzakelijk.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009