header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Catahoula
( Leopard Dog )

 

herder - kuddebewaker van rundvee - heeft veel beweging nodig - speurhond - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Amerika ( Louisiana )

GESCHIEDENIS
Dit ras heeft een boeiende geschiedenis. Voorouders werden door Hernando do Soto naar Louisiana gebracht bij de verovering van Amerika; waarschijnlijk waren dat oorlogshonden. Hij liet ze voor een deel achter bij de plaatselijke Indianen die ze met eigen honden en wolven kruisten. Nakomelingen daarvan werden gebruikt om wild op te sporen in moeilijk begaanbare moerassen. In de 18de eeuw ontstond het moderne ras onder invloed van BeauÁerons, die door Franse kolonisten werden meegebracht. De Catahoula was helper van jagers en herders en gezelschapshond van diverse Amerikaanse presidenten en gouverneurs. In 1979 werd hij tot staatshond van de staat Louisiana verkaard en kreeg hij als officiŽle rasnaam Louisiana Catahoula Leopard Dog. Hij is zeer populair en wordt in Louisiana alom gerespecteerd. Andere benaming voor deze hond zijn 'Catahoula Hog Dog' en 'Catahoula Cur'.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 56 tot 66 cm, teven 50,5 tot 61 cm. Gewicht : 18 tot 23 kg.  Uiterlijk: gespierd, krachtig lichaam, atletisch gangwerk. Vacht : kort tot middellang, en dicht.  Kleur : zwart en tan, of met een merle-tekening gekleurd. De kleur is een opvallend kenmerk van deze herder : de kleur van oog en vacht sluiten bijzonder goed op elkaar aan en maken van hem een bijzonder expressieve hond.  Hoofd: brede schedel met sterke, diepe snuit; bij voorkeur lichtblauwe ogen; kleine tot middelgrote, laag aangezette hangoren. Staart: lang, uitlopend in een punt, gekruld.
AARD :
deze hond is niet aangeraden voor de gemoedelijke huisdiereigenaar, die niet geÔnteresseerd is in de taken waar hij oorspronkelijk voor bedoeld was.  De Catahoula is echter wel hartelijk voor zijn baas.  Dit is, voor de juiste eigenaar, een beschermende maar ook dominante hond.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009