header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Cavalier King Charles Spaniel

 

kleine en ideale gezelschapshond - jachthond - ideale huishond

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De naam 'King Charles Spaniel' herinnert aan het feit dat Koning Karel II van Engeland vrijwel altijd omgeven was door verschillende van deze Spaniels. De Cavalier King Charles stierf bijna uit in de tijd van Victoria en Edward, toen men plattere hoofden mooier vond. Met de Pekingees, de Japanse Spaniel en de Mopshond kreeg men een voorliefde voor brede hoofden en zeer platte neuzen, en werd de King Charles Spaniel ontwikkeld. In 1923 had de King Charles bijna het huidige Cavalier type vervangen. Naderhand vond men het platte hoofd van de King Charles toch niet zo heel mooi en fokten een aantal fokkers het hoofd weer terug tot normale proporties Zo  ontstond de huidige Cavalier King Charles Spaniel. In 1926 werd zelfs een prijs uitgeloofd voor de fokker die het beste het oude type, met het wat langere en minder stompe hoofd wist te fokken, uitgeloofd door Mister Roswell Eldridge, die deze prijs beschikbaar stelde voor de beste honden op de Crufts. Dat is de grootste hondenshow ter wereld, die in Engeland wordt gehouden. De naam Cavalier werd pas in 1928 toegevoegd toen het ras verder werd ontwikkeld. Pas in 1948 werd dit ras door de Britse Kennel Club erkend als apart ras, naast de King Charles Spaniel. Niet alleen werd het ras pas laat in Engeland erkend, pas in 1952 werden de eerste Cavaliers naar de VS gestuurd door Lady Forwood. Het is des te opvallender dat ondanks de korte geschiedenis als erkend ras, de Cavalier de populairste "toy-dog" is in Engeland. De King Charles Spaniel en de Cavalier King Charles zijn te onderscheiden door de vorm van het hoofd en de grootte van de hond. De King Charles heeft een veel vlakkere en stompere kop dan de Cavalier King Charles. Dit is een aangenaam ras en zeer geschikt als gezelschapsdier. De vacht en ogen moeten echter elke dag verzorgd worden. De Cavalier is levendig, alert en vrij in zijn bewegingen.

IDEALE RASKENMERKEN
Het lichaam heeft een rechte rug, matig brede en voldoende diepe borst en goed gewelfde ribben. De voorbenen staan goed recht onder het lichaam met gemiddeld bone. De schouders zijn matig gehoekt. De achterbenen zijn middelmatig bespierd en goed gehoekt. De hond moet goed gelijkmatig op alle vier benen staan. Tamelijk korte hals, goed genoeg bespierd om een lichte boog te vormen ten opzichte van de borst. De hals loopt mooi over in de schouderpartij. Kleur : er zijn vier kleuren toegestaan : zwart met bruin ( ravenzwart met bruine aftekeningen ), driekleur ( zwart-wit met bruine aftekeningen ), Blenheim ( goed verdeelde bruine aftekeningen op parelwitte ondergrond met tussen de oren een ruitvormige aftekening, de "spot" ). Ruby : geheel dieprood van kleur. Hoofd en schedel : het hoofd is tussen de oren bijna vlak, niet gewelfd. Vlakke stop. Lengte van de basis van de stop tot aan de neuspunt circa 4 cm. Neusgaten goed ontwikkeld en zwart. Snuit toelopend. Kaken worden bedekt door de lippen. Gezicht onder de ogen gevuld, zodat geen ingevallen wangen ontstaan. Juist deze opvulling onder de ogen geeft de Cavalier zijn karakteristieke uitstraling, en de vriendelijke en lieve uitdrukking. Voorsnuit breed en in harmonie met de grootte van de schedel. Ogen zijn groot, donker en staan ver uit elkaar geplaatst. De oren zijn hoog aangezet, lang en hangen vlak. Schaargebit. Staart : inkorten van de staart - tot maximaal tweederde - is niet verplicht. De staartlengte van de staart moet in harmonie zijn met de grootte van het lichaam. Voeten : compact, met goed ontwikkelde eeltkussens en bevedering. Vacht : lang, zijdeachtig, glad of licht golvend, kort op het hoofd, goede bevedering. De schofthoogte gaat van 30 tot 33 cm, met een gewicht van 5 tot 8 kg.
AARD : de Cavalier is een vriendelijke hond, niet agressief en nooit nerveus. Vanwege zijn gezellige en sportieve aard is hij een ideaal huisdier voor mensen die vaak bezoek krijgen. Hij is levendig, onbevreesd en vrolijk, en lief met kinderen.
ACTIVITEIT : deze hond vraagt een normale lichaamsbeweging.  Hij past zicht gemakkelijk aan. Het is echter geen ras om in een buitenkennel te houden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009