header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Centraalaziatische Owcharka

 

kuddedrijver - kuddebewaker van schapen en rundvee - goede waakhond - bestand tegen alle weerstypen

 

LAND VAN HERKOMST : AziŽ - Rusland
VARIňTEITEN : langharig, kortharig en gladharig

GESCHIEDENIS
De Centraalaziatische Owcharka of de Centraal Aziatische Herder is een grote herdershond uit Centraal-AziŽ, die behoort tot het rasgroep van het Molosser Bergtype.  Zijn oorspronkelijke benaming is de SredneasiatskaÔa Ovtcharka. Hij fungeert voornamelijk als vee- en schapenhoeder, en beschermt zijn kudde tegen zowel tweebenige als vierbenige indringers. Hij is zelfstandig, dapper, en door zijn taaie vacht en zijn sterke voeten heeft hij geen problemen met klimatologische veranderingen en moeilijk begaanbaar terrein. Dat maakt hem geschikt voor allerlei taken. Het ras komt buiten zijn geboortestreek nauwelijks voor.  De Centraalaziatische Owcharka is ťťn van de Russische Herdershonden, zoals ook de Zuidrussische Owcharka.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd : massief en breed. Plat voorhoofd. De stop valt nauwelijks op. Grote, zwarte of donkerbruine neus.  Ogen : donkere, uit elkaar staande, afgeronde ogen.  Oren : laag aangezet, klein, driehoekig en hangend. Gecoupeerd. Lichaam : krachtig. Korte hals. Brede, hoge borstkas. Krachtige, rechte en brede rug. Gewelfde ribben. Korte, brede , lichtjes gebogen lendenen. Matig opgetrokken buik. Brede, gespierde, en bijna horizontale croupe.  Ledematen : stevige, ovale en compacte voeten. Staart : ingekort. Hoog aangezet,sikkelvormig en afhangend. De vacht : die is stug, recht en dik. We onderscheiden de Langharige Centraalaziatische Owcharka ( 7-8 cm ), de Kortharige Centraalaziatische Owcharka ( 3-5 cm ) en de Gladharige Centraalaziatische Owcharka.  Een goed ontwikkelde ondervacht. De vacht dient regelmatig geborsteld te worden.  Kleur : wit, grijs, zwart, strogeel, rossig, getijgerd, bont of gevlekt. De schofthoogte bedraagt voor reuen tenminste 65 cm en voor teven tenminste 60 cm.  Het gewicht ligt tussen de 40 en de 50 kg.
AARD : het is een evenwichtige, rustige hond, die weinig eisen stelt en zich vlot aanpast aan elk klimaat.  Hij is voor niets bang, wantrouwend tegenover vreemden en kan plots op een hevige manier zijn verdedigingsmechanisme in werking stellen.
ACTIVITEIT : de Centraalaziatische Owcharka is geen stadshond.  Hij vraagt veel ruimte en beweging.
OPVOEDING :
bij deze hond is een strenge en consequente opvoeding noodzakelijk.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009