header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Cesky of
Boheemse TerriŽr

 

ideale gezelschapshond - ratterriŽr - goede waakhond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 LAND VAN HERKOMST : TsjechiŽ-Slowakije

GESCHIEDENIS
Uit kruisingen tussen Schotse TerriŽrs en Sealyham TerriŽrs ontstond in de jaren veertig de Cesky TerriŽr, die ook wel Boheemse TerriŽr wordt genoemd. Het was de bedoeling de beste eigenschappen van beide rassen te combineren. Het resultaat van de erfelijkheidsgeleerde Frantisek Horak was een heuse TerriŽr met zeer veel jachtpassie. Ondanks zijn Britse achtergrond werd de Cesky TerriŽr in TsjechiŽ al snel als een soort nationale hond beschouwd. Met dit ras hadden ze een hond in huis die in holen kon kruipen en die sterk genoeg was om de vos of das aan te kunnen.  In de kynologie werd de Cesky TerriŽr pas in 1965 erkend. Nog steeds is hij zeldzaam buiten het land van oorsprong. Daar staat hij vooral als vriendelijke, prettige gezelschapshond bekend. Sommige van de voor dit ras unieke eigenschappen, kunnen ook wijzen op een dosis Dandie Dinmont.

IDEALE RASKENMERKEN

Schouderhoogte: reuen en teven 25,5 tot 35,5 cm. Zijn gemiddelde gewicht is 7,5 kg.  Uiterlijk: lang, laag, atletisch lichaam; vrij gangwerk. Vacht : lang, zacht, zijdeachtig; korter haar op de rug. Kleur : de meest voorkomende kleur is blauwgrijs in verschillende nuances; licht koffiebruin komt zeer zeldzaam voor. Beide kleuren zijn toegestaan met of zonder witte aftekeningen. De Cesky verhaart niet.  Hoofd: lange, iets gewelfde schedel met een lange rechte snuit; donkere tamelijk diep geplaatste ogen.  Oren : wijd geplaatst en driehoekige knoporen. Staart: lang, licht bevederd. Hij heeft dikke wenkbrauwen en een baard.
VACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing. Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaÔekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geŽffileerd wordt volgens het ras.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
AARD : de Cesky TerriŽr is een karaktervolle vriendelijke hond, een sensationele gezelschapshond.  Zijn trouw gecombineerd met zijn mooie uiterlijk behagen vele liefhebbers.  In Amerika wordt het ras steeds populairder, omdat de Amerikanen zich de mogelijkheden van deze TerriŽr beginnen te realiseren.  Hij is ondernemend, actief, een goede jager, lief voor kinderen en niet agressief zonder noodzaak.
ACTIVITEIT : dit ras heeft een enorm uithoudingsvermogen en gezien zijn actieve aard moet de hond regelmatig beweging krijgen.
OPVOEDING : het is belangrijk dat u de pup al snel op een positieve manier socialiseert met dieren, mensen en situaties.
BIJZONDERHEDEN : Cesky TerriŽrs worden altijd zwart geboren, maar de vacht kleurt later lichter op.  Bij sommige exemplaren krijgt de vacht haar uiteindelijke kleur pas als de hond al twee jaar is.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009