header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Chesapeake Bay Retriever

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - jachthond - waterliefhebber - apporteert waterwild

 


LAND VAN HERKOMST : Amerika

GESCHIEDENIS
De Chesapeake Bay Retriever is een hele talentvolle Waterhond. Hij stamt af van honden die bijna verdronken. In 1807 werden twee Lesser Newfoundland-puppy's genaamd Canton en Sailor gered na een schipbreuk. Later werden deze honden gekruist met allerlei Retrievers, waaronder de Curly Coated Retriever. Rond 1880 ontstond hieruit de Chesapeake Bay Retriever. Deze honden werden op één van de meest beroemde eendenkusten van de Chesapeake Bay in Virginia en Maryland ( Verenigde Staten ) bedacht en gefokt.  Op deze kusten verging het de eerste Chessies voorspoedig.  De ontwikkeling van het ras begon ergens aan het einde van de 19de eeuw en men ging door met het perfectioneren van het ras tot in de 20ste eeuw.  Chesapeake Bay Retrievers zijn geharde honden. Ze gaan zelfs ijskoud water in. Ze hebben een dikke, vettige, waterafstotende vacht en zwemvliezen tussen hun tenen. Het zijn talentvolle apporteurs van waterwild. Bepaalde bronnen vermelden dat exemplaren van dit ras méér dan duizend vogels hebben geapporteerd in één seizoen !

IDEALE
RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 58 tot 66 cm, teven 53 tot 61 cm. Gewicht bedraagt 29 tot 34 kg.  Op tentoonstellingen wordt echter een 'evenredige' bouw belangrijker gevonden dan de grootte.  Uiterlijk: sterk, gespierd lichaam; soepel, krachtig gangwerk. Vacht : dicht, kort, waterafstotend, recht op gezicht en benen, maar gegolfd op de schouders, rug en nek. Kleur : allerlei bruintinten, donker-, vaal- en roodbruin (niet leverkleurig). De donkere kleuren komen het meest voor. Hoofd: brede, gewelfde schedel met korte, niet te puntige snuit; wijd geplaatste, grote, heldergele of barnsteenkleurige ogen; kleine hangoren. Staart: middellang, recht of iets gebogen.
VACHT : krulhaar met ondervacht; m.a.w. de dekharen en wolharen zijn sterk gekruld en voelen vettig aan.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam de losse haren wegkammen.  GROTE BEHANDELING :  in de rui, wolharen en losse dekharen uitharken  Wel moet men de hond regelmatig besproeien met water ( in een plantenspuit ) en met de hand doorheen de vacht wrijven. Wassen vermijden !
AARD : de Chessie is een meedogenloze werker, met veel moed en kracht en een ijzeren wil.  Hij is trouw en een prettige metgezel.  Hij heeft echter een veeleisende baas nodig om het onderste uit de kan te krijgen.  Hij is vechtlustig en kan hard en koppig zijn.  Het is een schrandere hond en hij is lief voor kinderen.
OPVOEDING : dit ras is niet echt aan te bevelen als u met het opvoeden van honden nog niet zoveel ervaring heeft. De nieuwbakken Chesapeake-eigenaar moet stevig in zijn schoenen staan vanwege het toch wat eigenzinnige karakter. Een gehoorzaamheidscursus wordt aanbevolen. De hond wordt in de regel pas laat volwassen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009