header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Chien d' Artois

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Chien d'Artois ( of Briquet ) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden, al is het in feite een 'Staande Hond'.   Het is één van de oudste Franse speurhonden; zijn geschiedenis evenaart die van de Normand, Vendéen en Pitou, die nu nog maar zelden voorkomen.  De Franse jagers uit de 19de eeuw waren zeer trots op 'les chiens de petit équipage' ( een meute kleine honden ); deze meute bestond uit dartelende Artois-honden.  Doordat het ras té gewild was werden er teveel ongecontroleerde kruisingen uitgevoerd, zodat de zuivere Artois bijna uitstierf.  Tegenwoordig groeit het aantal afstammelingen van de overgebleven Artois opnieuw aan. Zij worden in kleine meutes gebruikt bij de jacht op hazen en andere kleine prooien. Deze middelgrote jachthond combineert het beste van Staande Honden en Speurhonden : een goed gevoel voor richting, een uitstekende neus, het precies staan, snelheid en doorzettingsvermogen. Naast het jagen op haas worden zij ook gebruikt voor de jacht op hert, wild zijn en vos.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd : zwaar, breed en vrij kort. Licht gewelfde schedel. Geen uitgesproken stop. Brede en rechte, niet lange neusbrug. Goed ontwikkelde neusspiegel. Enigszins dikke lippen. Ogen : groot, prominent, wijd open.  Oren : op ooghoogte aangezet; groot, dik, bijna plat en vrij lang. Lichaam : massief. Vrij lange en krachtige hals. Vrijwel zonder keelhuid. Vrij brede, diepe borstkas. Tamelijk gewelfde ribben. Brede gespierde lendenen. Diepe volle flank. Brede, iets hellende croupe. Goed gespierde, middellange rug. Ledematen : sterke benen. Grote, stevige, middellange en gesloten voeten met zwarte voetzolen. De staart is vrij lang en wordt sabelvormig gedragen. De vacht : vlak tegen het lichaam liggend, dik en vrij stevig. De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt. Kleur : driekleurig : wit, donker reebruin tot haas- of daskleurig, met mantel of grote zwarte vlekken. Hoofd meestal reebruin, soms grijs. De schofthoogte gaat van 52 tot 58 cm, met een gewicht van 25 tot 30 kg.
AARD : de Chien d'Artois is onverschrokken, robuust en moedig.  Hij heeft een groot uithoudingsvermogen, is evenwichtig en rustig. Het is echter geen gewone Hound : de onvermijdelijke kruisingen met Britse Jachthonden gaven de nieuwe équipage de instincten mee van een
Pointer.  Tot op vandaag verwennen zij Franse jagers met hun veelzijdigheid : jagen, aanwijzen en speuren.  Zij dringen door in ondoordringbare doornstruiken, struikgewassen en kreupelhout.
ACTIVITEIT :
dit ras vraagt voldoende ruimte en beweging.
OPVOEDING : deze hond heeft een consequente opvoeding en een vastberaden baas nodig.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009