header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Chien de Beauce
(of Beauceron)

 

kuddebewaker van schapen - geschikt voor reddingswerk - kuddedrijver - een goede afschrikker

 
LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
Buiten Frankrijk is hij niet erg bekend, maar de Beauceron of Chien de Beauce ( of herdershond van Beauce ) wordt in Frankrijk als de nationale veedrijver beschouwd. Hij komt echter niet uit de streek van Beauce, maar net als zijn neef
de Briard, uit de streek van Brie in Frankrijk.  Het is een oud ras, dat al in de 16de eeuw wordt genoemd. Vroeger zou hij zijn gebruikt bij de jacht op wilde zwijnen en als bewaker van de kudde. Ook moet hij volgens sommigen als oorlogs-, speur- en reddingshond hebben gewerkt. Maar hij staat ook samen met koningen afgebeeld op schilderijen, wat nog eens bevestigt dat hij door alle Fransen erg werd en nog altijd wordt gewaardeerd. Tegenwoordig werkt hij in Frankrijk nog steeds als drijver van schapen en koeien, maar ook als politiehond. Hij is gehoorzaam en trouw en past zich ook als gezelschapshond vrij makkelijk aan, zolang hij maar veel te doen krijgt. Dit ras komt niet alleen in streek van Beauce of van Brie, maar in heel Frankrijk voor.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 65 tot en met 70 cm, teven 63 tot en met 68 cm. Het gewicht : 30 tot 38,5 kg.  Uiterlijk: groot, sterk, atletisch lichaam; krachtig gangwerk. Vacht : kort, hard en stevig; wat langer op achterhand en staart. Kleur : Black and tan, tan aftekening boven de ogen, op borst, benen, lippen en keel, ook 'arlequin' ( is zwartgrijs gevlekt met brand ), black and tan met blue merle. Hoofd: lange, vlakke schedel met een lange wigvormige snuit; donkere ogen; oren traditioneel gecoupeerd, in Nederland intacte, niet te grote hangoren. Staart: lang, sterk, licht gebogen.
VACHT : stokhaar, m.a.w. kort stokhaar: 3 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.
VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE  BEHANDELING : met grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vergt weinig onderhoud, maar je hebt wel veel losse haren in huis.
AARD : de Beauceron is een volgzame en sneldenkende herder.  Het is een goede gezelschapshond.  Op Europese tentoonstellingen wordt hij ook steeds populairder.  Een aantal van deze machtige maar zachtaardige honden beginnen ook in Amerika aan populariteit te winnen.  Hij is kalm, intelligent, moedig en gehoorzaam, maar kan fel uitvallen wanneer hij wordt uitgedaagd.
ACTIVITEIT :
dit ras heeft veel beweging nodig en ze voelen zich het best wanneer ze iets te doen hebben.  Dit ras neemt geen genoegen met driemaal per dag een blokje om te wandelen. Maak regelmatig lange wandelingen, waarbij de hond zo nu en dan de kans krijgt onaangelijnd te rennen en te spelen. Wanneer u en de hond er plezier aan beleven, kunt u de hond een Fly-Ball- of behendigheidscursus laten volgen, al zal de Beauceron in competitieverband voorbijgestreefd worden door andere, hiervoor geschiktere rassen.
SOCIALE AANLEG : een goed gesocialiseerde Beauceron gaat onder normale omstandigheden goed om met kinderen, en ook andere honden en huisdieren zullen dan geen problemen geven.
OPVOEDING : een consequente en liefdevolle opvoeding en contact met zijn baasje zijn onontbeerlijk voor een evenwichtige ontwikkeling van een jonge Beauceron. Wordt hem dat onthouden, dan kan neurotisch of agressief gedrag het gevolg zijn.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009