header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Chihuahua

 

kleine gezelschapshond - ideale huishond - Paria-oorsprong - heeft veel beweging nodig

 

LAND VAN HERKOMST : Mexico
VARIANTEN : Langhaar en Korthaar

GESCHIEDENIS
Weet u wat de kleinste hond is? Veel mensen kennen de Chihuahua van naam, maar weten niets van de fascinerende geschiedenis van dit ras. Aangenomen wordt dat de kleine roestkleurige 'Techichi' een van de voorouders is. Verder zou hij kunnen afstammen van de een of andere Aziatische haarloze hond. De Azteken dachten dat Chihuahua's de menselijke ziel konden begeleiden en boze geesten konden afweren. De Chihuahua werd naar een staat in Mexico genoemd.  Volgens sommigen hebben de Chinezen, met hun fetisjisme voor kleine vechtersbaasjes, iets met het ontstaan van het ras te maken.  De Chinese bijdrage aan het ras kwam waarschijnlijk pas in een later stadium tot stand, wanneer er met de Chinese Crested werd gekruist.  Het ras, zoals we het nu kennen, is het resultaat van het fokken met geselecteerde Amerikaanse exemplaren.  De moderne Chihuahua bestaat in een kortharige en een langharige variŽteit. Ze zijn heel klein, maar hebben een reuzenmoed. Het zijn beslist geen doetjes en weten zich te verdedigen.

IDEALE RASKENMERKEN
De schofthoogte verschilt afhankelijk van het gewicht van de hond.  Maat: reuen en teven tot 2,7 kg, liefst 1 tot 1,8 kg. Uiterlijk: compact, evenwichtig lichaam; vlot, stuwend gangwerk. Vacht : de kortharige variŽteit heeft zacht, glanzend, glad aanliggend haar; de langharige variŽteit heeft lang, dicht, zacht, glad hangend, licht gegolfd haar. Kleur : alle kleuren of kleurencombinaties; effen, met tekeningen of vlekken. Hoofd: ronde schedel met korte, puntige snuit; grote, wijd uit elkaar geplaatste, donkere ogen; grote, wijd uitstaande oren (knopoor). Staart: middellange sikkelstaart; over rug gedragen.
VACHT van de LANGHARIGE CHIHUAHUA : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.  Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaÔekverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geŽffileerd wordt volgens het ras.
VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
VACHT VAN DE KORTHARIGE CHIHUAHUA : gladhaar ( of korthaar ) fijne structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen en fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en indien nodig nagels knippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : het is een vlot klein hondje dat snel reageert en dat zich met iedere hond kan meten.  Hij is zeer sportief en heeft veel energie, en dat alles verpakt in een klein, aantrekkelijk hondje.  Hij is schrander, nieuwsgierig, aanhankelijk, moedig, trouw en een goede waakhond ondanks zijn klein formaat.  Wel heeft hij het niet echt begrepen op koude en haat hij alleen zijn.
OPVOEDING : omdat dit kleine hondje vrij weinig schade kan aanrichten, wordt hij over het algemeen niet of bijna niet opgevoed.  Dit is jammer, want de Chihuahua is een leergierige leerling !
ACTIVITEIT : de Chihuahua heeft op zich niet erg veel behoefte aan beweging. Hij vindt het echter heerlijk om de baas te vergezellen op tochten. Het ras is ideaal voor mensen die niet (meer) zoveel kunnen wandelen. Hou er rekening mee dat de Chihuahua niet graag alleen is en het fijn vindt om overal mee naar toe te gaan !

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009