header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Chow Chow

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - poolhond - goede waakhond - speciale vachtverzorging nodig

 


LAND VAN HERKOMST : China
Varianten : Langharig en Kortharig

GESCHIEDENIS
De Chow Chow heeft een blauwzwarte tong en een leeuwachtig uitzicht. Het is een oud ras, dat al meer dan 2000 jaar bestaat.  In oude kronieken - zelfs uit de 11de eeuw voor Christus - werden beschrijvingen gevonden van de Tartarenhond of buitenlandse Chow, waarin de unieke eigenschappen van deze hond te herkennen zijn. Het is een typische vertegenwoordiger van de Oosterse Keeshonden. Een samenkomen van Poolrassen en zware Oosterse Mastiffs resulteerde waarschijnlijk in de Chow Chow.  Chow Chows zijn doorgaans kalm en waardig, zeer trouw aan hun baas en een tikje afstandelijk ten opzichte van onbekenden. Misschien is dit wel een ras waarvan veel andere honden afstammen. In China, het land van hun afkomst, bewaakten Chow Chows tempels en werden ze voor de jacht gebruikt. Verder was hij karavaanbewaker, nachtwaker voor sampans en junks, en sledehond.  Een keizer uit de Tang dynastie had een kennel met 2500 honden.  Daarnaast heeft deze hond nog een meer wansmakelijke functie : de vleesetende Chinezen gebruiken de hond ook als voedsel.  Bij de kruidenier of slager in China wordt de Chow Chow aangeboden.  De minder populaire gladharige Chow volgde zijn langharige broertje en kwam in 1870 Engeland binnen.  Daar werd hij als een 'curiositeit'  bestempeld : de 'eetbare hond'. De populariteit van de gladharige of kortharige Chow neemt echter de dag van vandaag toe.   Oorsprong van de naam : Engelse scheepskapiteins noemden hun gemengde vracht 'chow chow'.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 48 tot 56 cm, teven 46 tot 51 cm. Het gewicht bedraag 21 tot 32 kg.  Uiterlijk: vierkant, evenwichtig lichaam; behendig, stuwend gangwerk. Vacht : recht, dik, grof (langharige); hard, dik, glad (kortharige). Kleur : effen rood, zwart, blauw, reekleurig, crème of bont. Chow Chows hebben een blauwe tong en blauw pigment.  Hoofd: brede, vlakke schedel met korte vierkante snuit; donkerbruine, amandelvormige ogen; kleine, dikke, staande puntoren (prikoor). Staart: hoog aangezet, op de rug gekruld gedragen.
VACHT VAN DE LANGHARIGE CHOW CHOW : lang stokhaar, m.a.w; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen.  GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.
VACHT VAN DE GLADHARIGE OF KORTHARIGE CHOW CHOW : kort stokhaar, m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen, kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Enkel wassen indien echt nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vraagt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
AARD : de Chow, die op een teddybeer lijkt, blijkt een onbeperkte aantrekkingskracht te hebben in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.  Wat betreft fysieke mogelijkheden en intelligentie is hij zeer krachtig.  De lange vacht ( langharige Chow ) heeft veel onderhoud nodig.  In de zomer moet hij een schaduwrijk plekje hebben.  Hij is onafhankelijk en kalm en een betrouwbare bewaker.  Hij is zelfbewust, moedig en heeft een groot weerstandsvermogen.  Hij is trouw, maar gereserveerd.  Het is een éénmanshond, wel wat eigenwijs en koppig.
ACTIVITEIT : de Chow was vroeger een jager. Hij heeft de open ruimte nodig waar hij zo van houdt. Heeft behoefte aan geregelde lange wandelingen. Echter oppassen bij extreme hitte.
OPVOEDING : de toekomstige eigenaar moet een rustig persoon zijn die evenwichtig is van aard en van nature overwicht uitstraalt. Bij zo’n eigenaar zal de Chow Chow zich het beste kunnen ontplooien. Verwacht van deze hond geen wonderen op het gebied van gehoorzaamheid. Zijn eigenzinnige en koppige karakter zijn hem aangeboren. Natuurlijk kunt u de Chow best één en ander leren, want hij is tenslotte niet dom. Het punt is echter dat hij zelf het nut van een commando moet inzien. Belangrijk is dat u altijd consequent bent.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009