header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Clumber Spaniel

 

ideale huishond - jachthond - regelmatig onderhoud van de vacht - jager

 


LAND VAN HERKOMST : Engeland ( vermoedelijk )

GESCHIEDENIS

De Clumber Spaniel verschilt veel van andere Spaniels. Er is dan ook veel gespeculeerd over zijn afkomst. De meningen zijn verdeeld tussen Engeland en Frankrijk.  Het lage, lange lichaam doet denken aan de Basset Hound, het hoofd doet denken aan dat van de Sint-Bernard. De Duc de Noailles fokte deze honden in het midden van de 18de eeuw. Tijdens de Franse Revolutie stuurde hij ze naar de kennels van het landgoed Clumber Park, vandaar de rasnaam. Clumber Spaniels waren populair bij de Engelse adel, ook koning Edward VII had ze. De Clumber Spaniel werd vooral gebruikt als drijver en apporteur in het veld.  Als jachthond is de Clumber Spaniel langzaam maar volhardend; als gezelschapshond aanhankelijk en kalm.

IDEALE RASKENMERKEN

Maat: ideaal gewicht reuen 36,6 kg, teven 29,5 kg. De schofthoogte bedraagt 48 tot 51 cm.  Uiterlijk: machtig, massief lichaam; rollend stuwend gangwerk. Vacht : dicht, overvloedig, sluik, zijdeachtig, met iets langere kraag om de hals. Kleur : wit met minimale citroenkleurige of oranje aftekeningen, meestal op gezicht en oren en rond de ogen. Hoofd: brede, vlakke schedel met brede, vierkante snuit; grote, barnsteenkleurige ogen in vorm van een druivenblad; brede, laag aangezette, driehoekige hangoren. Staart: laag aangezet, in verlengde van rug gedragen.
VACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing. Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaÔekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geŽffileerd wordt volgens het ras.  De Clumber wordt in model getrimd, waarbij de slordige en uitstekende haren uit de vacht worden verwijderd.   VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt.  Tamelijk veel losse haren in huis.
AARD : de Clumber Spaniel reageert goed op training en is een goede speurhond en retriever, hoewel hij langzaam is.  Als metgezel is de Clumber uitstekend.  Zijn kwaliteiten zijn loyaliteit, genegenheid en onderscheidingsvermogen.  Hij is rustig, waardig, intelligent, betrouwbaar, gewillig en gelijkmatig van humeur.
ACTIVITEIT : laat u niet misleiden door zijn lichaam, want de Clumber Spaniel heeft veel beweging nodig.
BIJZONDERHEDEN : sommige Clumbers hebben wel eens last van oogirritatie, maar een speciaal daarvoor bestemde lotion biedt verlichting.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009