header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Coton de Tulear

 

kleine gezelschapshond - ideale huishond - jachthond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST  : Madagaskar

GESCHIEDENIS
De Coton de Tulear stamt af van Leeuwhondjes of Bichonnetjes die in de 16de eeuw door een schipbreuk op Madagascar terecht waren gekomen. Ze vermengden zich mogelijk met plaatselijke honden en er ontstond zo een nieuw ras dat toch nog veel Bichonachtige trekjes vertoont. De Coton was zeer populair bij de gegoede klasse van Madagascar.  In 1970 werd het ras door de FCI erkend en het is zeker en vast op de goeie weg om in de toekomst een nog hogere populariteit te verwerven.  De kleine en vriendelijke Coton is een heerlijk en intelligent gezelschapshondje. De opvallend kuif en de reputatie dat hij echt kan lachen, trekken beslist de aandacht.

IDEALE RASKENMERKEN
Schouderhoogte: reuen en teven 25 tot 31 cm. Gewicht : 5,5 tot 7 kg.  Uiterlijk: compact lichaam; vlot gangwerk. Vacht : lang, droog, zacht; 'coton' betekent katoen. Kleur : wit; een paar min of meer donkere, gele (champagne) of grijze vlekken zijn toegestaan, met name op de oren. Hoofd: licht gewelfde schedel met puntige snuit; donkere ogen, wijd geplaatste, goed bevederde oren (hangend oor). Staart: middelmatig lang en goed bedekt met haar.
VACHT : lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken.  VERHARING : mozaļekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig behandelen, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af.  GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voetjes rondzetten. VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT : veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.
AARD : de Coton is als het ware een grote truckendoos om elke wens van zijn baas te vervullen.  Dit verterende hondje met zijn katoenen vacht en zijn plagerige expressie zal het leven van ieder gezin, dat welwillend een paar minuten per dag offert om de vacht van het dier te verzorgen, verrijken.  Hij is charmant, aanhankelijk, gemakkelijk te trainen, sportief, intelligent, zacht, speels, energiek en waakzaam.  Ook met andere huisdieren is hij prima.  Zijn staart is zijn humeurmeter; bij het lopen wordt die vrolijk over de rug gedragen en wanneer de hond rust is de staart ook in rust.
ACTIVITEIT : de Coton de Tulear is gek op spelletjes en vindt het heerlijk om te doen met de baas of met kinderen.  Hij is niet kleinzerig en kan zich bijvoorbeeld uren lang vermaken met het apporteren van een balletje.  Hij heeft veel aandacht en liefde nodig van zijn eigenaar.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009