header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Dandie Dinmont TerriŽr

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - ratterriŽr - behoefte aan speciale vachtverzorging

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De Dandie Dinmont TerriŽr is genoemd naar een personage in de roman Guy Mannering van Sir Walter Scott, gepubliceerd in 1814.   Dandie Dinmont had in de roman immers ook vrolijke, kortbenige TerriŽrs. Dandie Dinmont TerriŽrs werden gefokt in het grensgebied tussen Schotland en Engeland. Daar werden ze gebruikt als zeer effectieve, felle jagers op konijnen, dassen en otters. Dandie Dinmont TerriŽrs hebben een heel speciaal uiterlijk met hun grote ogen en kuif. Waarschijnlijk stammen ze af van Otterhounds, Bassethounds en allerlei TerriŽrs. Tegenwoordig passen ze zich overal aan, zelfs op een flat in de stad. Ze zijn dol op kinderen van allerlei leeftijden en vinden het fijn om te ravotten of in de tuin te scharrelen.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte reuen en teven : 20 tot 28 cm.  Gewicht : 8 tot 11 kg. Uiterlijk: lang, laag lichaam; vloeiend, vrij gangwerk. Vacht : dubbel: harde bovenvacht met zachte ondervacht; duidelijke zijdeachtige kuif op het hoofd. Kleur : pepper (zilvergrijs tot blauwzwart) of mustard (reekleurig tot bruin), met een crŤme-witte kuif. Hoofd: grote, brede schedel, met stevige snuit; grote, ronde, donkere ogen; brede, dunne hangoren. Staart: kort, 20 tot 25 cm, dikke wortel; puntig toelopend.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriŽrborstel. Garnituur en poten : met een grove kam. GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes. In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in ťťn keer zijn dode haar kwijt.
AARD : het dartelen achter dassen vereist een dapperder TerriŽr dan de bedaarde Dandie van vandaag.  Het ras is een goed gezelschapsdier, hij is intelligent en vlijtig.  Daaraan moet worden toegevoegd dat hij een sterke wil heeft, verstokt is en niet van gehoorzaamheid houdt.  De honden die naar tentoonstellingen gaan, hebben vaak betere manieren.  Verder is hij rustig, moedig, aanhankelijk, een goede waakhond maar neigt naar een ťťnmanshond.
ACTIVITEIT : de Dandie Dinmont TerriŽr past zich gemakkelijk aan. Enerzijds kan het nog steeds gebruikt worden voor de jacht, anderzijds kan het uitstekend een gezelschapsdier zijn.
OPVOEDING : niet moeilijk, mits u er rekening mee houdt dat hij wat koppig kan zijn.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009