header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Dingo

 

wilde hond - zichthond - Paria oorsprong - bestand tegen alle weerstypen

 


LAND VAN HERKOMST : AustraliŽ

GESCHIEDENIS
De Dingo ( of Warrigal, Canis Familiaris, Australische Inheemse Hond ) lijkt wel op een alledaagse gezelschapshond, maar het is in feite een wilde hond, met Paria oorsprong.  Het is een wild dier dat - toen ze het half getemd hadden - door de primitieve mensen naar AustraliŽ werd gebracht, minimum 3.500 jaar terug. Volgens sommigen bevindt deze hond zich reeds 11.000 jaar in AustraliŽ. Zij hadden een belangrijke rol in de evolutie van de natuur, want zij stonden in voor het opruimen van zieke en gewonde dieren. Door de Europese introductie van tamme schapen en konijnen, bloeide de populatie van de Dingo. Omdat deze hond de veestapel van de mens tot zijn prooi maakte, was de relatie tussen de mens en de Dingo niet optimaal. De Dingo krijgt vooral de schuld van de mens, in het perfect gebalanceerde Australische landschap. De Dingo behoort tot een groep van primitieve honden, gekenmerkt door hun korte vacht, hun rechtstaande oren, een typische vorm van schedel en gebit. Het is een middelmatig gebouwde, elegante, goed gespierde  en actieve hond. Hij heeft een typische korte achterrug. De Dingo is een vleeseter, maar eet daarnaast ook verschillende andere dingen, zoals plantaardig materiaal en insecten.

IDEALE RASKENMERKEN
Hoofd en schedel : de schedel is sterk en indrukwekkend; breed tussen de oren. Het voorhoofd is lichtjes rond. Gezien van de voorzijde vormt het hoofd een brede driehoek. Krachtige, zuivere en diepe kaken. De lippen sluiten nauw aan en zijn zwart. Goed ontwikkeld gebit. Ogen : open, hazelnootkleurig of donkerbruin, gemiddelde grootte en expressief. Zijn blik straalt intelligentie, vergezicht en beredenering uit. Sterke expressieve doch relatief kleine oren, afgerond aan het uiteinde en alert rechtopstaand. Eťn van de kenmerken van deze hond is het rechtop zetten van het ene oor en tegelijk het ronddraaiend bewegen van het andere oor, om alle geluiden op te vangen. Indrukwekkende, sterke en gespierde hals. De borst is smal tot matig in de breedte, maar diep. Sterke, gespierde en beweeglijke benen, die de hond toelaten om zich zeer snel te draaien en in elke richting te springen. Een sterke, rechte en korte rug. Stevige, diepe ovale ribben. Zuivere, sterke maar niet te zware benen met middelmatig grote, compacte en ronde of ovale voeten. De vacht is seizoensgebonden. De wintervacht is zwaarder dan de zomervacht. De vacht is ook plaatsgebonden. De Dingo uit de warme laaggelegen gebieden heeft een korte, enkelvoudige vacht terwijl de Dingo uit de koude besneeuwde bergachtige gebieden een dikke vacht heeft, die meer op de vacht van de Fox gelijkt. De staart is goed behaard en geeft een 'ruige' indruk. De vacht is gewoonlijk tankleurig of crŤmekleurig ( ginger ), goud, rood, zwart of sable, gewoonlijk met witte of fawn tekeningen. Deze zijn gewenst. Verder een witte borst, witte voeten en een witte staarttip. Er bestaan ook albino's. Hun gewicht gaat ongeveer van 13,5 tot 22,7 kg. Teven zijn iets lichter dan reuen. De schofthoogte bedraagt 48 tot 55 cm. Voor de rasstandaard zijn de symmetrische bouw en de typische kenmerken van deze hond echter belangrijker dan zijn hoogte of gewicht.
AARD :
deze Dingo communiceert met een apart gejank of gehuil ( dus zelden een geblaf ). Voor de jacht kan men families Dingo's horen huilen. Deze hond jaagt alleen of in families, maar nooit in troepen ( meutes ). Dingo's zijn mensenschuw en houden vast aan hun wilde bestaan. Het zijn zeer moedige, individueel ingestelde en zeer slimme honden. Hun zicht, gehoor en reuk zijn bijzonder goed ontwikkeld. Ze zijn sterk gebonden aan hun territorium en aan hun 'familie'. Deze familie kan ( mits de hond goed is opgevoed ) ook zijn baas zijn. De Dingo bekijkt graag alles letterlijk vanuit de hoogte en is een soort van 'katachtige' in zijn bewegingen.
ACTIVITEIT
: deze 'speciale' hond vraagt een even speciale baas en een speciale opvoeding en training. Hij vraagt voldoende ruimte en beweging en een consequente maar toch 'zachte' aanpak. Wie geconfronteerd wordt met de Dingo moet de hond op een rustige manier kennis laten maken. Hij is mensenschuw en zeer wantrouwig. Je brengt hem best niet aan het schrikken door te zwaaien of te roepen. Een slechte ervaring vergeet deze hond trouwens nooit.

Op een korte video van de BBC kunt u de Dingo in actie zien, maar dan moet u wel Real Player op uw PC geÔnstalleerd hebben of nu installeren. Klik hieronder om de video te bekijken.

Installeer hier de gratis Real Player :  Download
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009