header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Duitse JachtterriŽr

 

ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - speurhond - retriever

 
LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
De jagers uit Beieren waren niet blij met hun TerriŽr en begonnen een eigen TerriŽr te creŽren.  De JachtterriŽr (of Deutscher JagdterriŽr) werd geschapen door de Welsh TerriŽr met de oude Broken-Coated TerriŽr, een zwart en bruine Britse hond, te kruisen.  Het nageslacht werd gekruist met beide variŽteiten Fox TerriŽrs (de Fox TerrÔer Draadhaar en de Fox TerriŽr Gladhaar); vandaar de twee vachttypes van de JagdterriŽr.  Het resultaat was een enorm moedige TerriŽr, die bijna elk soort wild aankan met zijn wonderlijke neus, zowel boven als onder de grond.  Indien nodig is hij ook een land- of waterretriever.   De Duitse JachtterriŽr-club hanteert een speciaal reglement voor de werkproeven die deze rashonden moeten afleggen. Tot de fokkerij worden alleen die honden toegelaten, die de werkproeven goed hebben afgelegd. De JachtterriŽr behoort tot de rasgroep van de Grote en Middelgrote TerriŽrs en werd in 1927 officieel als ras erkend.  Bij ons is hij nog relatief onbekend.

IDEALE RASKENMERKEN
De Duitse JachtterriŽr is een middelmatig grote, stoer uitziende hond met een sterk gestel. Een diepe, goed gebogen borst en een sterke, rechte rug, die redelijk lang is. Gespierde lendenen en een sterk gespierd kruis. Een gebogen, sterke hals die niet uitzonderlijk lang is. De hals loopt vanaf de schouders smaller toe naar boven. Lange, schuin staande schouders, rechte en goed gespierde benen. De middenvoet staat iets schuin. De achterhand vertoont mooie hoekingen en is stevig en gespierd. De sprongen zijn laag.  Kleur : de hoofdkleuren zijn zwart, zwart vermengd met grijs, en donkerbruin met lichtere aftekeningen; verder bruinrood geel op de snuit, wenkbrauwen, borst, benen en de anus. Het masker is donker of licht. Een fractie wit op de borst en de tenen is toegestaan.  Hoofd en schedel : een platte schedel, die bovenop breder is tussen de oren en weer smaller toeloopt tussen de ogen. Een zeer lichte stop. Vanaf de achterhoofdsknobbel tot aan de stop gemeten, is de snuit korter dan de schedel. De snuit is stevig en de wangen duidelijk zichtbaar. De onderkaak is stevig met een goed geaccentueerde kin. De neus is zwart bij zwarte honden en bruin of zwart bij bruine honden. Gebit : een scharend gebit met buitengewoon sterke tanden en kiezen. Oren: hoog aangezet en V-vormig, iets schuin naar voren vallend en lichtjes tegen de zijkanten van het hoofd gedragen. Ogen : klein van formaat en donker van kleur. Zij liggen diep in de oogkassen en het geheel toont een vastberaden uitdrukking.  Staart : normale aanzet en horizontale dracht; de staart mag niet te hoog worden gedragen. Voeten : geen kattenvoeten. Vaak zijn de achtervoeten kleiner dan de voorvoeten.
Vacht : zowel kortharig als ruwharig. De beharing is hard en grof en zeer dicht.  Schofthoogte : bedraagt tussen de 33 en de 40 cm, maar niet hoger dan 40 cm. Het gewicht voor reuen : 9 tot 10 kg en teven : 7,5 tot 8,5 kg.
AARD : in onze moderne wereld van huisdieren is het nog steeds niet gelukt om deze ruige rakker te temmen.  Hij blijft enkel en alleen een werkhond, ťťn van de weinige TerriŽrs die deze bewering eer aandoet.  De jacht is hun leven en hun natuur grenst aan het bloeddorstige. Als zij eenmaal een prooi te pakken hebben, laten zij die nooit meer los, of het nu een wild zwijn is, een vos of een knaagdier. Ze zijn vechtlustig en agressief.  Het ras is gefokt op zijn perfecte jachteigenschappen en zijn scherpte.  Het is een alerte waker, wantrouwig tegenover vreemden en agressief tegenover soortgenoten.
ACTIVITEIT : dit ras heeft zeer veel beweging nodig in open veld. Het is een zeer drukke en beweeglijke hond.
OPVOEDING :
dit is beslist geen hond voor mensen die enkel een huisdier willen.  Wanneer hij een echt consequente opvoeding heeft gekregen en voldoende is afgericht, kan hij lief zijn tegenover de personen die hij kent.  Hij gehoorzaamt enkel zijn baas.  Het is en blijft echter geen huishond of gezelschapshond.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009