header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Duitse Staande
Hond

 

jachthond - klein wild jager - waterliefhebber - speurhond(kortharige) - retriever(langharige)

 

LAND VAN HERKOMST : Duitsland
Varianten : Kortharig en Langharig

GESCHIEDENIS
In de 19de eeuw, toen Duitse jagers een veelzijdige jachthond nodig hadden, begonnen zij Spaanse Pointers en Engelse Pointers, Engelse Foxhounds en een aantal plaatselijke Staande Jachthonden te kruisen. Uit de combinatie van deze rassen is de Duitse Staande Hond Korthaar of de Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund ontstaan. Deze honden waren intelligent en hadden een bijzonder fijne neus. Door verdere experimentele fokkerij ontstond een effectief en vlot jagende hond met een waterafstotende vacht, een fraai uiterlijk en een goede gehoorzaamheid. De Duitse Staande Hond is een populaire, veelzijdige jachthond, maar ook een aanhankelijke gezelschapshond. Op deze bladzijde bespreken we ook de Duitse Staande Hond  Langhaar ( zie foto hieronder rechts ).  De Duitse Staande Hond, Draadhaar en Stekelhaar vindt u op een afzonderlijke bladzijde.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 62 tot 66 cm, teven 58 tot 63 cm. Het gewicht bedraagt 25 tot 32 kg.  Uiterlijk: symmetrisch, behendig lichaam; vrij, gemakkelijk gangwerk.  Hoofd: nogal brede schedel met vierkante snuit; middelgrote, donkere ogen; middellange, vrij puntige, brede, langs hoofd hangende oren. Staart: tot op helft ingekort, levendig bewegend tijdens zoeken naar wild.
VACHT : Duitse Staande Hond Korthaar : kort stokhaar; m.a.w. 3 ą 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig. Enkel wassen indien echt nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vraagt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis. KLEUR : ze komen voor in bruin ( met of zonder witte aftekeningen ), donker bruinschimmel, licht bruinschimmel, wit met bruine aftekeningen op de kop of met bruine platen of vlekken.  Zwart komt voor in dezelfde aftekeningen en combinaties als bij de bruine exemplaren. Ook gele aftekeningen zijn toegestaan.
VACHT : Duitse Staande Hond Langhaar :
lange, ruige dekharen met mozaļekverharing en een dikke ondervacht met blokverharing, m.a.w. de dekharen zijn lang en ruig en ertussen komen lichter gekleurde en zachtere wolharen voor. Het haar valt sluik of lichtgolvend van het lichaam af. Het verharen van de ondervacht veroorzaakt nogal eens klitvorming.  VERHARING : dekharen : mozaļekverharing en wolharen : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : de vacht verluchten met een grove kam. Opgepast : de ondervacht laten zitten. GROTE BEHANDELING : in de rui de losse ondervacht uitharken met een herdersharkje, alsook de losse dekharen. De oren en ogen reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzooltjes wegknippen. Indien nodig nagels knippen, wassen en drogen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : dit is een vacht die zeer veel onderhoud eist, zeker in de ruiperiode. Wordt de vacht niet regelmatig verzorgd, dan treedt er in een minimum van tijd ‘vervilting’ op. Dit komt doordat los haar blijft hangen in de haren, waardoor klitten ontstaan. Wanneer men dan deze klitten niet uitkamt, wordt het nog erger en ontstaan klitten tot tegen de huid, m.a.w. vervilting. Weinig los haar in huis. Wel zand en aarde die aan de haren kleven, vooral bij regenachtig weer.  KLEUR : effen bruin, bruin met wit of wit met een bruine kop en bruine aftekeningen.
AARD : dit zijn prettige honden die graag bij hun baas zijn.  Ze hebben een passie voor het jagen, maar waarderen ook andere activiteiten waarin ze hun energie kwijt kunnen.  Ze zijn scherpzinnig en makkelijk te trainen.  Daarnaast zijn ze aanhankelijk en toegankelijk.  Ze zijn trouw, gewillig, gehoorzaam en lief voor kinderen.  De Korthaar is een onverslaanbare veldhond, met een subtiele neus en presteert beter in de jacht dan de Langhaar.
ACTIVITEIT : het spreekt voor zich dat deze honden veel beweging, ruimte  en activiteit nodig hebben.

BIJZONDERHEDEN :
Vroeger kwamen er ook zwarte honden van het type van de Duitse Staande, Langhaar voor. Hieruit is de Grote Munsterlander ontstaan. Zijn schofthoogte is voor reuen 60 tot 65 cm, voor teven 58 tot 63 cm. De vacht is lang en dicht, sluik; de kleur is zwart met witte platen en stippen of zwartschimmel. De Kleine Munsterlander of Heidewachtel heeft een schofthoogte van 50 tot 56 cm voor reuen en 48 tot 54 cm voor teven. Hij heeft een lange, sluike volle vacht, in de kleuren bruin met wit, bruinschimmel, eventueel met tan aftekeningen. De Wachtelhund of Kwartelhond heeft een schofthoogte van 48 tot 54 cm voor reuen; teven zijn 45 tot 51 cm. De vacht is lang, vol, golvend, in de kleuren effen bruin of bruinschimmel. Hoewel hij uit staande honden is gefokt, heeft hij zich ontwikkeld tot een hond die als een Spaniel jaagt. De Drentse Patrijshond is een Nederlandse staande hond die van de oude vogelhonden afstamt. De schofthoogte voor reuen en teven is 55 tot 63 cm. De vacht is middellang, dicht, niet gekruld, de kleur is wit met bruine of oranje platen, met of zonder spikkels, eventueel met tan aftekeningen. De Stabyhoun is een in Friesland gefokt ras. Dit is een staande hond die ook van de vogelhonden afstamt. De ideale schofthoogte is voor reuen 53 cm, voor teven 50 cm. De vacht is lang en sluik en is zwart, bruin of oranje met witte aftekeningen; in het wit kunnen spikkels en/of schimmel voorkomen. Het Kooikerhondje is een Nederlands ras dat oorspronkelijk eenden in eendenkooien lokte. Het is een kleine Spanielachtige. De schofthoogte is voor reuen en teven ongeveer 35 tot 40 cm. Zijn vacht is middellang, sluik tot iets golvend en heeft oranjerode platen op een witte ondergrond. Zijn hangoren zijn fraai bevederd, liefst voorzien van lange zwarte haarpunten, die oorbellen worden genoemd. Het Kooikertje is een uitstekend gezelschapshondje voor het hele gezin en enorm lief voor kinderen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009