header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Dunkerhund

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Noorwegen

GESCHIEDENIS
De Dunkerhund ( of Dunker, Noorse Brak, Marmorbracke ) behoort tot de rashondengroep van de Lopende Honden.  Tegen het midden van de 19de eeuw kruiste Herr Wilhelm Dunker zijn meest bekwame speurhonden met de Anglo-Russische Hound ( nu aangeduid als Russische Harlekijnbrak ), om een hond te ontwikkelen die met zijn neus in plaats van met zijn ogen op konijnen kon jagen.  Dunker was tevreden met de mogelijkheden en het karakteristieke uiterlijk van zijn schepping.  Het unieke zadel dat het ras draagt wordt verklaard door de genen-overdracht van de Harlekijnbrak.  Zijn diepe borst en robuuste longen bezorgen hem een groot uithoudingsvermogen tijdens de jacht.  Het is een hond met een markante elegantie en een buitengewone balans.  Hij is het voorbeeld van een slanke, glad gevormde speurhond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is welgevormd, lang en zonder losse huid. Een iets gewelfde schedel. Duidelijke stop. Rechte neusbrug en een lange snuit. De ogen zijn vrij groot en donker. Verschillend gekleurde ogen zijn in de blauwgemarmerde variŽteit ( harlequin ) toegestaan. De oren zijn middellang en licht gekruld aan het einde. Ze worden vlak tegen het hoofd gedragen. Lichaam : langer dan hoog. Vrij lange hals zonder keelhuid. Ruime borstkas met goedgewelfde ribben. Brede, gespierde lendenen. Goed gespierde, licht hellende croupe. Ledematen : benen met stevige botten. Compacte voeten met goed gewelfde tenen. De staart is dik aan de basis en toelopend naar het einde.  De aanzet moet gelijk zijn met de ruglijn. De vacht is kort, dicht, recht en niet te zacht.  De vacht vraagt een regelmatige borstelbehandeling. Kleur : zwart of blauw gemarmerd ( harlekijn ), met geelbruine en witte aftekeningen. De schofthoogte bedraagt voor reuen 50 tot 55 cm en voor teven 48 tot 53 cm.  Het gewicht gaat van 20 naar 25 kg.
AARD : hoewel hij buiten zijn geboorteland Noorwegen niet of amper bekend is, behaagt hij jagers en eigenaars met zijn betrouwbaar gedrag.  Als waakhond is hij van grote waarde.  Zijn gevatheid en zelfvertrouwen dienen hem hierbij uitstekend.  Het is een evenwichtige en vriendelijke gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
de Dunker is zeer robuust en in staat om zich aan alle soorten weer en terrein aan te passen. Hij is eerder een langeafstandsloper dan een sprinter. Hij jaagt op haas. Dit ras vraagt dan ook voldoende ruimte en lichaamsbeweging.
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009